Intervju

Ivan Mihaljević (Side Effects): “Javila nam se jaka želja i energija za nastavkom priče.”

Ivan Mihaljević (Side Effects): “Javila nam se jaka želja i energija za nastavkom priče.”

Povodom nedavnog izlaska albuma “Descending Rabbit Holes” zagrebačkog power rock tria Side Effects, popričali smo s njihovim gitaristom, vokalom i autorom pjesama, Ivanom Mihaljevićem.

Vaš novi album Descending Rabbit Hole nedavno je ugledao svjetlo dana. Kakvi su prvi dojmovi?

Ja sam jako zadovoljan kako se stvari zasad odvijaju. Većina recenzija koje pristižu su vrlo pozitivne i ohrabrujuće, a čini se da je i publika dobro prihvatila novi materijal.

Descending Rabbit Holes je vaš prvi album nakon 6 godina. Jeste li već s nestrpljenjem očekivali povratak studio? Kakav je bio proces snimanja? Koliko su se i jesu li se Side Effects promijenili od objave albuma Counterclockwise 2012. godine?

Mi smo u studiju bili puno i radili na raznoraznim drugim projektima, često i zajedno, ali ne pod imenom Side Effects. Sa Side Effectsima smo u jednom trenu doživjeli nekakav svojevrsni “burn out” i to je razlog što smo toliko vremena bili slabo aktivni, ali ove godine su se neke stvari poklopile i javila se jaka želja i energija za nastavak te priče. Smatram da je novi album strukturalno konkretniji od ranijih albuma koje smo izdali, uključujući i Counterclockwise, ali nismo napravili nekakav ogromni zaokret u zvuku. Mislim da smo više napredovali u nekom finom podešavanju određenih parametara. Ja pjevam znatno bolje nego na ranijim albumima, a i mislim da su tekstovi koje sada pišem puno zreliji i konkretniji, a i puno sam im više pažnje posvetio.

Novi album najavili ste singlom In The Shadow Of A Crumbled Fort, pjesma je vrlo emotivna, gdje ste za nju pronašli inspiraciju?

In The Shadow Of A Crumbled Fort je svakako jedan od mračnijih tekstova na albumu. Prošle godine je jedan od meni najdražih pjevača (a i autora), Chris Cornell, počinio samoubojstvo. Mjesecima sam po internetu čitao objave njegove supruge Vicky i divio se kako se ona dobro nosi s tom situacijom (barem na van). Od tu je došla ideja za napisati pjesmu o čovjeku koji je rastrgan osjećajem krivnje nakon samoubojstva svoje partnerice jer osjeća grižnju savjesti što nije ranije prepoznao neke upozoravajuće znakove i potrudio se spriječiti takav ishod.

 

 

Pjesmu prati i odličan spot snimljen na prekrasnom Islandu. Tko je “kriv” za snimanje na Islandu, kako je do toga došlo?

Prije nekih skoro dvije i pol godine krenuo sam studirati pjevanje na Complete Vocal Instituteu u Kopenhagenu i samnom u grupi studira odličan pjevač i kazališni redatelj Bjartmar Thordarson. Bjartmar je angažirao dvoje islandskih profi glumaca čija su imena Ingi Hrafn Hilmarsson i Tinna Thorvalds Onnudottir. Bjartmar je osmislio koncept i odabrao lokacije, snimio i montirao video i ja sam u svoje ruke dobio gotov proizvod. Volio bih istaknuti i spot za drugi singl Don’t Turn Away kojeg smo snimili s poznatim hrvatskim glazbenim producentom Denykenom, ovoga puta u ulozi redatelja. Denykena svi znaju kao odličnog glazbenog producenta s nevjerojatnim uhom za detalje, ali ne znaju da se intenzivno bavi i video snimanjem i produkcijom.

 

Znatan dio vaše publike dolazi iz Italije u kojoj se nalazi i vaša izdavačka kuća Rockshots Records, te iz zapadne Europe. Što mislite zašto ste poznatiji van granica Hrvatske? Fokusirate li se na strano tržište ili o takvoj podjeli uopće ne razmišljate? Koja je prema vama osnovna razlika između domaće i inozemne alternativne glazbene scene?

U Italiji je jaka hard rock scena. To je država s puno ljubitelja hard rocka i melodičnog metala. Nisam siguran bi li rekao da smo poznatiji van granica Hrvatske, ali bi rekao da imamo više prilika van granica. Ne bi znao reći koja je razlika. Mislim da je to različito od države do države, pa čak i od grada do grada. Rockshots Records je naša već treća talijanska izdavačka kuća i mogu reći da sam prvi put stvarno zadovoljan.

Tko su vaši glazbeni uzori? Postoji li neki glazbenik koji je na vas posebno utjecao?

Ima ih puno. Mislim da bi samo o tome mogli poseban intervju napisati :) Ja sam od malih nogu veliki fan Oasisa, iako glazba koju mi sviramo na prvo slušanje nema nekakvu direktnu poveznicu s njima, ali radi njih sam počeo svirati gitaru. S vremenom se tu pojavilo još puno toga i rekao bih da su bendovi koji su ukupno najzaslužniji za današnji zvuk benda Metallica, Dream Theater, Alter Bridge, Mr. Big i Richie Kotzen.

Možete se pohvaliti brojnim nastupima po Hrvatskoj i Europi, među njima se ističe nastup na talijanskom festivalu Heineken Jammin’ na kojem su headlineri bili Red Hot Chili Peppers, Noel Gallagher, The Cure i Evanescence. Kad ćemo imati priliku gledati Side Effects uživo? Imate li možda planove za turneju? Što možemo očekivati od Side Effects u bližoj budućnosti?

Planiramo promociju albuma u Zagrebu krajem 11. mjeseca. Trenutno planiramo i europsku turneju za proljeće 2019., ali zasad nemam više detalja koje bi mogao podijeliti. U međuvremenu ćemo probati dogovoriti još nastupa po Hrvatskoj i nadam se da se vidimo na nekom koncertu uskoro!

 

Mirta Klarić
Mirta Klarić

Urednica odjela razvoja, produkcije i realizacije zabavnog sadrzaja