Intervju

Intervju: Mark Lanegan

Intervju: Mark Lanegan

Jedan od najznačajnijih glazbenika današnjice te jedan od začetnikaa grunge žanra, Mark Lanegan, ususret nastupu 3.8. na SuperUho festivalu odgovorio nam je na par pitanja u vezi svoje karijere i planova za budućnost.

Mark Lanegan jedan je od onih prepoznatljivih vokala zbog jedinstvene boje glasa, kao i zbog mračnih, pretežno melankoličnih pjesama, a za oko šire javnosti zapeo je kasnih osamdesetih, kao član benda Screaming Trees. Iako je u bend "upao" kao bubnjar, ostali su članovi odlučili da mu od bubnjanja ipak bolje leži pjevanje, tako da je Mark ubrzo preuzeo mikrofon i frontmensku poziciju. Ranih devedesetih, dok su radio stanicama palili hitovi s albuma "Sweet Oblivion", njegova je solo karijera već bila u punom mahu. 

1990. godine izdao je prvi solo album naziva "The Winding Sheet", nakon kojeg su uslijedile brojne suradnje, kao i daljnji solo albumi. Jedna od najznačajnijih suradnji svakako je bila i ona s Kurtom Cobainom i Kristom Novoselićem, s kojima je početkom devedesetih osnovao bend Jury, s namjerom snimanja Lead Bellyjevih pjesama. Tijekom devedesetih godina Laneganova nepresušna inspriacija bila je zaslužna za još nekoliko albuma, poput "Whiskey for the Holy Ghost", "Scraps at Midnight"... Početkom tisućljeća The Screaming Trees najavili su konačni raspad, a Lanegan se mogao više posvetiti solo karijeri, kao i suradnjama s drugim izvođačima, kao što su Mike Watt, Greg Dulli i Isobel Campbell, a mnogi ga pamte i po činjenici da je bio gostujući vokal na nekoliko albuma Queens Of The Stone Age. Godine 2001. objavljen je i prvi album skupine Mark Lanegan Band pod nazivom "Bubblegum", na kojem su sudjelovali i brojni svjetski poznati glazbenici, između ostalog P.J.Harvey i Josh Homme. S brojnim albumima iza sebe, a nadajmo se još toliko u budućnosti, naša ga je publika imala priliku vidjeti i u projektu "Gutterdämmerung", prikazanom na ovogodišnjem INmusic festivalu.

Negdje sam pročitala da je album "Sweet Oblivion" Screeming Trees-a prvi album u vašoj karijeri s kojim ste stvarno bili zadovoljni. S obzirom da ste dosta samokritični, po vašem mišljenju koji je najbolji album koji ste do sada snimili?
Obično se fokusiram na koji god album trenutno snimam i tada mi je taj album onaj najdraži.

Nedavno smo gledali Gutterdämmerung na INmusic festivalu u Zagrebu. Kakvo je bilo vaše iskustvo sa snimanjem filma i jeste li zadovoljni finalnim rezultatom?
Super sam se proveo snimajući svoje scene u filmu, ali nisam ga još imao priliku vidjeti.

Nastup na SuperUhu u Primoštenu biti će vaš peti nastup u Hrvatskoj. Kako vam se sviđa naša zemlja i fanovi koje imate ovdje?
Uživao sam u svakom nastupu u Hrvatskoj, a publika je uvijek bila extra zagrijana i zahvalna.

Veliki broj vaših pjesama su mračne i emotivne prirode. Odakle crpite inspiraciju za tekstove pjesama?
Obično moje pjesme nastaju na temelju osobnog iskustva.

Osim glazbe, koje su vaše druge strasti u životu?
Obitelj, prijatelji, životinje (ljubimci), jednostavne svakodnevne stvari.

Imate stvarno bogatu diskografiju iza sebe. Mislite li da će te se ikada povući i umiroviti iz glazbenog svijeta?
Nadam se da ću nastaviti stvarati i baviti se glazbom sve do zadnjeg dana.

Marija Kancir
Marija Kancir

Music washes away from the soul the dust of everyday life.