Intervju

Haiku Garden:

Haiku Garden: "Želimo sve aspekte našeg benda dovesti na višu razinu"

Četvorka iz Ljubljane pod imenom Haiku Garden poznata je po svojim ugodno bučnim gitarskim dionicama i melankoličnom vokalu koji ih uspješno vode mutnim i nepredvidivim predjelima shoegazea, noise rocka i dream popa. Večeras nastupaju u KSET-u, što je bio povod našeg razgovora.

Za početak, može li nam Haiku Garden napisati svoj najdraži Haiku?

Zagreb, idemo

Haiku bićemo kod vas

dođite u KSET

 

Prošle ste godine objavili debitantski album. Što biste rekli da je njegova najbolja karakteristika?

Klemen: Da album funkcionira kao zbirka singlova i kao cjelina. Pjesme na albumu su samostalne, ali se cijela slika prikazuje tek u kontekstu cijelog albuma.

 

 

Kako ste zadovoljni s time kako je publika prihvatila album? Biste li nešto promijenili?

Klemen: Vrlo smo zadovoljni kako je publika prihvatila album. Album smo mijenjali i dopunjavali do posljednjeg trenutka, da smo imali više vremena mogli smo još puno toga promijeniti. Međutim, osobno nisam slušao album već dugo, sad kad od izdanja već ima nekoliko mjeseci, jer bih svakako pronašao stvari koje bih promijenio.

 

Koju biste svoju pjesmu preporučili nekom da posluša tko se prvi put susreo s vašim radom?

Klemen: Čini mi se da su pjesme Hazel i Drifter u novom albumu nekakav skup ideja koje se pojavljuju u cijelom izdanju.

Luka: Ako uzmete u obzir i EP Waver, Rosetta bi sigurno trebala biti među njima.

 

U kojem smjeru želite da bend ide u bližoj budućnosti?

Klemen: Samo naprijed!

Luka: Prije svega želimo napraviti dobru glazbu, što je izazov i zabava. Da nas želja za stvaranjem i eksperimentiranjem tjera naprijed, i da pri tome učimo i dalje rastemo.

Ukratko, želimo sve aspekte našeg benda dovesti na višu razinu. To uključuje mnoge stvari, kao što su izvedbe uživo, organiziranje turneje, kao i bolji PR i bolje financijsko upravljanje, itd. Naravno, to se ne događa preko noći, u svim tim stvarima se svakodnevno nastojimo poboljšati svi zajedno i svatko za sebe. U 2019. imamo u planu mnogo koncerata i turneja, ali također želimo malo vremena za stvaranje novog materijala. Također planiramo snimiti još videa za naše singlove. I tu ponovno želimo ići korak više od prethodnog proizvoda.

 

Na koji ste nastup u svojoj karijeri najviše ponosni?

Luka: Možda na našu svirku za izdanje albuma, 25. listopada 2018. u Gala Hali na Metelkovoj u Ljubljani. Ova izvedba, naravno, za nas je bila ludo bitna, jer je predstavljala izdaju albuma u koji smo uložili gotovo godinu dana truda i fokusiranja. Zasigurno je to bio jedan od naših najboljih koncerata, a ujedno i jedan od koncerata, gdje smo najviše uživali tijekom sviranja. Čitav događaj prošao je s posebnom atmosferom, koja se čini gotovo neponovljivom.

 

 

Rad kojeg regionalnog benda posebno pratite? S kim biste htjeli surađivati?

Klemen: U posljednje vrijeme smo se puno družili s bendovima Futurski i Carnaval. Nažalost, potonji su završili svoj glazbeni put :( Istaknuo bih i The Canyon Observer i Svemirko koji su nam pomogali na benefitu u prosincu.

Luka: Blizu su nam, na primjer, i VVhile iz Beograda i naravno Žen. Žen su nam u listopadu 2017. u Zagrebu u Mediki pomogle organizirati super koncert i pružiti nam smještaj. Vidimo se i družimo gotovo svaki put kad dođu u Ljubljanu ili kad mi dođemo u Zagreb. Također bi moglo biti zanimljivo kao kakva suradnja :D

 

Što vas inspirira ovih dana?

Luka: Inaspiriraju nas razne stvari, ali kreativnost je uvijek iza njih. Osim toga, da se iznova i iznova zabavljamo kad na novo vježbamo komade za svirke uživo, još više nas inspirira stvaranje novih djela. Od kad smo izdali album, nismo zapravo stvarali ništa novo, jer imamo konstantne svirke. Tako da jedva čekamo kad ćemo imati malo više slobodnog vremena i odmora od svirki, da se zatvorimo unutra i stvorimo nešto novo. Trenutno nam se otvara mnogo novih smjernica koje bismo voljeli istražiti u našoj glazbi.

 

Što publika može očekivati od vašeg nastupa u KSET-u?

Luka: Može očekivati ​​presjek našeg dosadašnjeg stvaranja. Svirat ćemo većinu pjesama s novog albuma, kao i neke od pjesama s EP-a Waver.