Intervju

Felon -

Felon - "Jednostavno radimo glazbu kakva nam paše i ne upadamo u šablone".

Felon je bend iz Zagreba kojeg predvodi kantautor Denis Katanec (DKOkanaganLTD). 22.10. nastupiti će u sklopu programa Dozvoljeni četvrtak u Vintage Industrial Baru, a ususret koncertu popričali smo malo s Denisom o Felonu, a i drugim temama.

Ako na tren zanemarimo ostale projekte (o kojima ćemo govoriti kasnije), iza Felona je EP "August" i prvi album "Jasno, nečujno, a suviše glasno" na kojem možemo čuti svih pet pjesama s EP-ja. Koliko je bilo teško izraditi album u koji će se moći uklopiti već postojećih 5 pjesama u kombinaciji s novim, a da struktura bude dobra, da se dobije smislena cjelina?
Dakle da budemo jasni, ta prva dva izdanja Felona nemaju veze sa sadašnjom postavom i prvotno je kantautorski album. Nije bilo nimalo teško pošto su to prve pjesme koje sam napisao, i u trenutku snimanja tog albuma još nisam imao niti jedan nastup iza sebe. Tada nisam ni razmišljao o stvaranju glazbe i nastupanju kao o nečem u što ću se u potpunosti prepustiti.

Danas se sve više bendova s našeg područja odlučuje za engleske tekstove kako bi se uspjeli probiti na strano tržište. Kako to da Felon odolijeva tom trendu?
Vrlo lako. Potreba za pisanjem na engleskom jednostavno ne postoji. Hrvatski dolazi prirodno i najbolje može opisati ono o čemu se razmišlja...

Koji su vaši glazbeni utjecaji, s kojim bendovima biste (ako možete s ijednim) usporedili glazbu Felona?
Pa ne znam, Vlasta dio benda ima u potpunosti drugačije utjecaje i odrasli su na malo žešćim stvarima, tako da Felon ima i pomaknutiji zvuk od Okanagana. Jednostavno radimo glazbu kakva nam paše i ne upadamo u šablone.

"Sveske bijednih" napravio si vlastoručno i to u samo 24 sata. Odakle ideja za takav ambiciozni pothvat i kako je moguće u tako kratkom vremenu napisati i skladati čitav LP?
Prva Sveska je bila zamišljena više kao koncept u kojem si zaštićen od svega, pa možeš slobodno preispitati vlastite mogućnosti. Druga iz prijeke potrebe za odgovorima, a treća se desila ni sam ne znam zašto. Pa evo moguće je očigledno – nije to toliko teško, sjedneš i radiš...prepustiš se...

Jesi li zadovoljan svojom online izdavačkom etiketom za prvi album, "Silos" iz Srbije? Koliko je bendovima zapravo teško doći do stadija da im se ponudi ugovor?
Uf naravno da jesam. Nažalost taj label se ugasio zajedno s Popboksom, ali tada prije 4 godine iznimno nam je pomogao da se povežemo sa Srbijom i Beogradom ponajviše. Nije tu bilo mudrovanja niti ikakvih obveza jedan prema drugome. Pa danas i nije veliki problem naći izdavačku kuću, ustvari poprilično je lagano. Samo sto su uvjeti koje oni nude ponižavajući. Ovakvoj glazbi nema trenutno mjesta u mainstreamu, a i ne treba biti. Nikakve koristi mi nemamo od njih, a niti oni od nas.

Tvoj lik je pravi kameleon pa tako postoji Denis Katanec (Sveske bijednih I i II), zatim Felon – tvoj bend i napokon - Okanagan, inačica Denisa kao dijela rock sastava. Koja od navedenih ličnost ti je najdraža i postoje li planovi za neku novu metamorfozu? 
Svaka nosi svoje nešto, tako da mi je drago raditi i svirati u svim navedenim oblicima. U Felonu smo jako dobri prijatelji više godina, te smo najviše sebe uložili u to. Al ponekad je najljepše svirati sam, da se malo odmoriš od svega. To paše...

Dojmovi su mnogih kako su ono što tvojoj glazbi daje život prvenstveno tekstovi pjesama. Smatraš li se ti  primarno pjesnikom ili je tekst nuspojava glazbene pozadine koju radiš?
Ne smatram se pjesnikom, to nikako. A stihovi sigurno nisu samo nuspojava glazbe koju radim. I slažem se da su oni glavni element svega ovoga, nose bar 70 % tereta na sebi...

Je li istinit mit o tome da je neophodno biti tužan kako bi napisao kvalitetnu poeziju ili stvorio bilo kakvo hvalevrijedno umjetničko djelo? Možeš li ti pisati kada si sretan?
Ima nešto u tome, no ne bi se u potpunosti složio. Uvijek ti je potreban nekakav okidač ili situacija koja te malo potrese i pomakne s mjesta, učini te nervoznim, tužnim, sretnim. Kada prorade emocije najlakše je ispoljiti sve na papir. Odjednom imaš puno više načina i riječi kako se izraziti, pa i potrebe za tim. Napisao sam ih par :)

Koje bendove iz regije bi istaknuo kao one za koje smatraš da su iznimno kvalitetni, a nedovoljno razvikani?
Ima ih mnogo, ali recimo u prvom planu je Marinada. Zaista premalo ljudi zna za njih...

Što možemo očekivati od tvog nastupa zagrebačkog nastupa u Vintageu? Jesi li već nastupao s Bernays Propagandom i/ili E-Playom, ako nisi, što misliš o glazbi koju stvaraju?
Felon se još nije susreo s ovim bendovima, ali je zato Vlasta svirala i vrlo dobro poznaje Bernays Propagandu. Strašan bend, zaista fenomenalan. Bit ce nam jako drago družiti se s njima i dijeliti binu. Evo baš sam prije koji dan svirao u Skopju i upoznao ih.... Divna ekipa. Nažalost E-play nisam imao prilike poslušati kako spada, no smatram ako su pozvani na Dozvoljeni četvrtak da nešto i vrijede. Evo sada ćemo ih vidjeti uživo i donijeti mišljenje. Tako je i najbolje.

Dođite u Vintage Industrial Bar i poslušjate Felon u sklopu Dozvoljenog četvrtka zajedno  uz makedonske post-punkere Bernays Propaganda te E-Play, alternativce iz Beograda.

Ivana Belošević
Ivana Belošević

urednica, lektorica; "The west's asleep, let England Shake!"