Intervju

De Staat:

De Staat: "Promijenit ćemo vam život iz temelja!"

Na ove bi momke Queens of the Stone Age bili ponosni. Oni su De Staat, njihovi live nastupi prepričavaju se danima, a u fantastičnu svirku zagrebačka se publika može uvjeriti 29. listopada u Tvornici kulture.

Nakon Pikachua, koji vam je drugi najdraži Pokemon?

Spinda

 

Kakva je povezanost između Pikachua i mračne strane digitalnog života?

Pikachu je zapravo pjesma o digitalnom voajerizmu, u kojem se svi, na ovaj ili onaj način, pronalazimo kao krivci. To je način na koji stalno gledamo živote drugih ljudi, bez da oni uopće to znaju. Kada ste na toaletu, ili što god radite, gledate tuđe živote, premda ih ne poznajete osobno. To nas sve čini voajerima.

 

 

Priča se kako su vaši live nastupi najveća prednost. Kako ste pripremate za nastup? Tko je najveći pokretač dobre energije i koreografije na koncertima?

Svake večeri pomno promišljamo o set listi. Budući da imamo pet albuma, mnogo toga možemo odabrati. Torre uvijek ima širu sliku nastupa u glavi. Na primjer, kako razviti tenziju tijekom seta, gdje usporiti i gdje ponovno zakucati. Također, naši tehničari za svjetlo i tonci uvijek imaju čvrsto mišljenje kako bismo trebali napraviti svirku, to je timski rad.

 

Koje je najbizarnije mjesto na kojem ste nastupali?

Jednom smo nastupali u starom bordelu, u jednoj od soba gdje „nastaje magija”. Premda, bilo je prilično čisto. No, još uvijek jako čudno. Također, probu za naš prvi nastup na Szigetu imali smo 2009. u Hrvatskoj, u staroj školskoj zgradi u Tisnom.

 

Što je najbolja stvar vašeg albuma „Bubble Gum”?

Pjesme, naslovnica, zvukovi i koncept.

 

 

Kako bi nekom tko još uvijek nije se susreo s vašim radom predstavio De Staat?

De Staat je najbolji bend na svijetu. Promijenit ćemo vam život iz temelja!

 

Što publika može očekivati od vašeg nastupa u Zagrebu?

Iskustvo koje će im promijeniti život. I najvažnije, fantastičnu gitaru našeg hrvatskog čarobnjaka, Vedrana Mirčetića.