Intervju

Davor Gobac -

Davor Gobac - "Publika je temelj svakog benda"

Jedan od najdugovječnijih hrvatskih rock bendova s više od 30 godina glazbenog staža, Psihomodo pop, u sklopu Antivalentinova nastupit će u Domu sportova, u subotu 11.02. Očekujemo odličan show pa napominjemo da je krajnje vrijeme da požurite po karte! Povodom koncerta frontmen i hodajuća legenda, Davor Gobac, otkrio nam je čime se članovi benda bave kad ne sviraju, saznali smo par crtica iz prošlosti, ali i planove za budućnost.

S više od 30 godina na sceni Psihomodo Pop spada u jedne od najdugovječnijih domaćih bendova. Vratimo se malo  u prošlost, kako su izgledali vaši početci? Jeste li tad mogli zamisliti da ćete i danas svirati?
Pa mi ne da smo samo najdugovječniji,  mislim, postoje bendovi s imenom koji duže postoje, ali mi smo u originalnoj postavi, samo je otišao Sale i doša Kuzma, najdugovječniji bend ja mislim. A kad smo počinjali, sumnjam da smo razmišljali 30 godina unaprijed, bili smo dosta ovak slobodni i mladi..

Nedavno ste u Vintage Industrial Baru svirali u sklopu programa "Sviraj stare", a sam je koncert bio rasprodan. Kakav je osjećaj vidjeti da su vaši najraniji hitovi i danas omiljeni među publikom?
Pa lepi je to osjećaj..mislim te ploče su zbilja dobre, a u ono vrijeme bilo je zbilja dosta hitova i drago mi je da su preživjele test vremena.

Na vašim se koncertima viđa publika koja vas prati od početaka pa sve do srednjoškolaca. Što bi ste rekli da je ključ vašeg uspjeha, pogotovo među mlađim generacijama?
Paaaa..ko bi rekao? Vidiš, nisam to ni znao, ali baš mi je drago. A ključ uspjeha? Pa zato kaj smo pametni, lijepi smireni, sabrani i nemamo sluha.

Psihomodo pop u sklopu Sviraj Stare programaPsihomodo pop u sklopu programa Sviraj stare programa

Od velikih svjetskih pozornica do manjih klubova, od muzeja do krovova, svirali ste u mnogim različitim prostorima. Nakon toliko godina iskustva recite nam kakvo vam je okruženje najdraže?
Pa preferiram krovove.

Tijekom karijere osvojili ste brojne nagrade u različitim kategorijama (Porin za najbolji live album, Porin za najbolji rock album…). Postoji li neka koju biste izdvojili kao najdražu? Jesu li vam veće priznanje nagrade ili činjenica da broj fanova i dalje raste?
Pa ja volim da broj fanova i dalje raste, publika je temelj svakog benda, a sad nagrade su uvijek dobro došle, pogotovo novčane – njih baš jako volim!

San većine bendova je svirati uz bok svojim uzorima, što ste vi odradili već 1990. godine svirajući uz kultne Ramonese. Možete li nam dočarati taj doživljaj?
Bilo jebaš interesantno i upoznali smo se s Ramonesima, oni su rekli da smo baš jedan dobar bend, bilo je to jedno ugodno druženje u Ljubljani nakon koncerta, Joey Ramone je zbilja visok, Johhny je zbilja ozbiljan, DD-a nisam upoznao, bio je CJ već na basu i bio je Marky s kojim smo se još par puta družili pa je sad u novinama izjavil da me se ne sjeća.

S obzirom na pozamašan staž u glazbenoj industriji, najbolje ćete moći odgovoriti na vječno pitanje - može li se živjeti od glazbe? Čime se članovi Psihomodo Popa bave kad ne sviraju ili rade na novim pjesmama?
Mi još uvijek živimo od glazbe, znači može se... A kaj ja znam čime se bave, ja dosta onaniram u slobodno vrijeme :P

Nakon dugo vremena, na hrvatskoj estradi se polako, ali sigurno pojavljuje sve više kvalitetnih mladih rock bendova. Što biste savjetovali svojim mlađim kolegama?
Da i dalje rade i budu vrijedni, ali ja bih savjetovao rađe medijima da ih pustite, da onda kad netko nešto napravi mogu ljudi stvarno i čut.

Od albuma "Ćiribu Ćiriba" prošle su dvije godine. Kakvi su vam planovi za budućnost, radi li se na nekim novom materijalu?
Radi se na novom materijalu, a planovi za budućnost su nam da uspijemo završiti taj materijal. 

Marija Kancir
Marija Kancir

Music washes away from the soul the dust of everyday life.