Intervju

Cubies:

Cubies: "Bio je to izazov otpjevati, odnosno odglumiti te uloge."

Zanimljiva trilogija u ljubavnom trokutu izazvala je oduševljenje publike i kritike te predstavila duo Cubies javnosti. Bio je to povod našeg razgovora.

 

Novi singl objavili ste na hrvatskom i engleskom. Kako to?

Pišemo na oba jezika. Spontano je ova pjesma napisana prvo na engleskom, a Skansi nam je predložio da napravimo i hrvatsku verziju. Ideja je prijaviti se na festivale diljem Europe pa nam pjesma na engleskom dobro dođe.. 

 

Tko je kriv?

Svi, svi su krivi, haha. U pjesmi se radi o muškoj osobi i o ljubavnom trokutu gdje pjesmu pjeva ona prevarena, pa je bilo logično da ju otpjeva Zima. Tako smo završili ljubavnu trilogiju zapocčetu s prva dva singla: “Ti je ne voliš” (koju pjeva ljubavnica) i “Kada bi svi” (koju pjeva krivac).

 

 

Je li opisani ljubavni trokut u trilogiji singla inspiriran osobnim iskustvom?

Haha, nećemo vam reći. Takve stvari se u životu događaju, ljudi nisu nepogrešivi. Svaka od te tri strane ima svoju priču o tome što se desilo, zato smo pokušali biti nepristrani i prikazati svačiju perspektivu. Bio je to izazov otpjevati odnosno odglumiti te uloge.

 

Kako nastaju vaše pjesme?

Uglavnom netko stvori riff, temu, melodiju, beat ili tekst na koji slažemo dio po dio, kockicu po kockicu. Kada pjesma dobi svoj oblik već znamo kako raspodijeliti poslove oko detalja pa svako radi svoj dio. Puno radimo na prepoznatljivom zvuku. To zna uzeti dosta vremena.

 

Što vas inspirira ovih dana?

JJ: Jesensko promjenjivo vrijeme, užurbani ritam grada, nostalgija za ljetom, dobra mjuza, Dinamo u Europskoj ligi, nove svirke, duga noćna druženja, treninzi.. Na kraju smo i jedan drugome inspiracija. 

ZIMA: i dalje me inspiriraju ljubavne nedaće hahaha.. 

 

 

Je li vam draži rad u studiju ili live nastupi?

Jednako nam je drago oboje, pogotovo zato što jedno drugo upotpunjuje. U studiju smo najkreativniji, igramo se i slažemo. Ponekad zna biti i frustrirajuće, kad zapnemo na nekoj pjesmi i ne znamo kako dalje, ali tu nam pomognu nastupi, jer osvježe pjesmu i osjetimo feedback publike, kako reagiraju na nju, pa učimo od toga... Jako volimo svirati pred drugima, pogotovo ako sviramo svoju glazbu. Publiku jako volimo jer nam daje energiju. 

 

Kakve dojmove donosite s INmusic festivala na kojem ste nedavno nastupili?

Sjajne. Stage se tresao od elektro beatova. Iako je opet bilo brige oko naše opreme, da li će sve raditi, što je kod live elektronike česta pojava, prvi put smo se mogli u potpunosti prepustiti pjesmama, velikom stageu i atmosferi. Puno hvala svima koji su nam to omogućili.

 

S kojim biste domaćim glazbenikom željeli surađivati, a još niste? Zašto?

JJ: Volio bih surađivati s bendom Chui, jer sam u potpunosti zaluđen njihovim glazbenim izričajem. Super ekipa!

ZIMA: Nikola Marjanović, super mi je njegov glas i energija, bilo bi super da gostuje na nekoj pjesmi ili da napravim pjesmu za njega.. 

 

 

Da se možete na jedan dan zamijeniti s jednom svjetskom glazbenom zvijezdom, koja bi to bila?

JJ: Eric Clapton

ZIMA: Dečki iz Disclosurea, njihov sam najveći fan.

 

Što u bližoj budućnosti možemo očekivati od Cubiesa?

Spot za novi singl, nove pjesme i svirke, pa možda i prvi album, o tome ćemo u novom razgovoru.