Intervju

Bane (Songkillers) -

Bane (Songkillers) - "Izgleda da ima nade za nas"

Legendarni funk bend Songkillers, predvođen Željkom Banićem – Banetom, u subotu 13. svibnja po prvi put nastupa u zagrebačkoj Tvornici kulture, a ovim velikim koncertom obilježit će 20 godina od objavljivanja prvog studijskog albuma "Fleka". Ususret slavlju javili smo se Banetu s par pitanja, a odgovore pročitajte u nastavku.

Dvadeset godina je prošlo od izlaska albuma "Fleka" i početaka Songkillersa, bila su to neka druga vremena i mnogo toga se promijenilo. Što bi rekao da se u glazbenom svijetu promijenilo na dobro, a što otišlo na gore?
Nemam više običaj slušati glazbu kao nekad, ali ovo što čujem danas generalno mi zvuči nekako banalnije nego prije 20 godina. Naravno, ima i iznimki.

Što smatraš najvećim uspjehom Songkillersa u ovih dvadeset godina?
Uspjeh je već to što postojimo već 20 godina s obzirom na okruženju u kojem djelujemo i stvaramo.

Neka istraživanja su pokazala da je prosječno trajanje jednog domaćeg benda danas 3-5 godina. Kao iskusni glazbenik sa zavidnom karijerom što bi preporučio mladim glazbenicima da uspiju opstati na sceni?
Nisam upoznat s istraživanjima. U ovoj zemlji je umjetnost preživjeti 20 godina, a kamoli održati bend isto toliko. Nemam recept za dugotrajnost.

U zadnjih godinu-dvije izašlo je par tvojih suradnji s glazbenicima Suicidalom i Nikolom Marjanovićem. Da li smatraš da su te pjesme uspjele premostiti stariju i mlađu publiku Songkillersa?
Mislim da je suradnja, pogotovo s Nikolom, iznjedrila neke dobre pjesme koje će se pamtiti. Što se publike tiče naša publika obuhvaća generacije razne. Svako malo me na zaustavljaju neki mladi ljudi od cca 19-20 godina kako bi se fotografirali sa mnom zbog neke pjesme od prije 10-ak godina. Izgleda da ima nade za nas.

Iskopao sam negdje vijest da si svojevremeno bio primoran prodavati svoju Schecter gitaru staru 30 godina jer te kao i mnoge druge zapala financijska kriza. Kako je ta cijela priča završila i jesi li se uspio oporaviti u međuvremenu?
Ne vežem se uz materijalne stvari pa tako ni uz gitare. Nije to bila jedina gitara u mom životu.

Kakva je domaća funk scena danas usporedno s 90-im? Dino Dvornik, s kojim si surađivao i svirao nebrojeno puta bio je "in", slušali su ga mladi i stari, a hitovi su mu svirali na svakom radiju. kakva je danas situacija, pogotovo nakon što nas je prerano napustio naš kralj funka?
Ne znam postoji li uopće funk scena kod nas jer u biti uopće ne pratim domaću scenu osim ovo što čujem negdje onako uz put.

Koji izvođači se tebi vrte po playlistama u zadnje vrijeme?
Nemam play liste

Otkrij nam kakva sve iznenađenja spremate na velikom rođendanskom koncertu u Tvornici.
Ako ih otkrijem onda više neće biti iznenađenje.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni