Intervju

All Strings Detached (SLO)

All Strings Detached (SLO)

Ususret njihovom nastupu u zagrebačkom Vintageu 16.4. u sklopu programa Dozvoljeni Četvrtak, postavili smo nekoliko pitanja djevojkama iza benda All Strings Detached. ASD je slovenski ženski elektro-akustični duo u sastavu Jana Beltran (gitare, vokal i flauta) i Vesna Godler (bas, bubanj i vokal). Duo je započeo s radom u travnju 2013. da bi svoj prvi album Heavy Rain objavio već u lipnju 2014. godine. All String Detached kombinira klasičnu glazbu s rockom i bluesom, poigrava se minimalističkim aranžmanima i koketira s tišinom, dok su tekstovi intimno putovanje od nježnog prema divljem, od melankoličnog do mračnog.

Recite nam kako je nastao All Strings Detached? Zašto baš electro-acoustic duo?

Vesna: Duo All Strings Detached nastao je na inicijativu Jane Beltran. Želja da radimo zajedno bila je obostrana. Iskreno i prijatno upoznavanje dviju osoba koje su naslutile da žele zajedno stvarati.

Odakle ime All Strings Detached?

Jana: Ime se vezuje na neke odnose ili veze koje su nekad postojale, ali sad ih više nema. To su sadržaji o kojima pjevamo.

Koliko je vrsta glazbe koju svirate prihvaćena u Sloveniji? Postoji li publika vjerna manje poznatim „underground“ izvođačima koja puni koncerte?

Jana: Takve vrste glazbe zapravo u Sloveniji nema, ali ljudima se naša glazba vrlo sviđa. U Ljubljani je alternativna scena vrlo jaka, veći dio odvija se u AKC Metelkovoj i publika često puni koncertne dvorane.

Od kuda crpite inspiraciju za svoje pjesme? Tko su vam vodeći uzori?

Vesna: Inspiraciju za pjesme dobivam iz vlastitih doživljaja, a muzički su mi bliski blues, jazz, rock pa čak i zborovska glazba.

Jana: Inspiraciju za tekstove dobivam većinom iz osobnog života. Pišem o tome što osjećam i što mi se događa. Muzike koja me je inspirirala ima puno; od jazza, klasike, gregorijanskih korala, bluesa, rocka. Anna Calvi je jedna od meni važnijih autorica i imala je jak utjecaj na moje stvaranje. Dok sam pisala glazbu za Heavy Rain, puno sam slušala i album Nicka Cavea and The bad seeds „Push the sky away“. Sigurno su na melodije i dinamiku utjecali i klasični autori s kojima sam se susretala ranije dok sam učila svirati klavir. Naučili su me senzibilnosti i kako glazbenim elementima podržavati kontrastne emocije u tekstovima. Meni vrlo drag autor je Ludvig van Beethoven.

Oformile ste All Strings Detached 2013. Godinu dana kasnije već ste izdale svoj prvi album za nezavisnu izdavačku kuću ZARŠ Records. Je li od prije postajala podloga za taj album, ili je u potpunosti „izniknuo“ unutar tih godinu dana? Je li u pripremi i novo izdanje?

Vesna: Album Heavy Rain izdan je kod ZARŠ-a (Založba Radia Študent). Pjesme na tom albumu nastajale su u prvoj godini stvaranja. Stvari za novu ploču su takoreći gotove, neke od njih već sviramo na koncertima. Snimanje planiramo ljeti.

Jana: Da, pjesme su nastale u prva tri mjeseca rada i nakon toga smo imale prvi koncert u Metelkovoj u Menzi pri koritu u sklopu festivala Mlade Rime. Osobno sam imala veliku motivaciju za rad. Prije sam sudjelovala u bendovima samo kao pjevačica i zato sam uglavnom pisala samo vokalne linije i tekstove. Kod All Strings Detacheda, trebala sam pisati glazbu za sve. Aranžiranje mi je predstavljalo velik izazov, bilo je to nešto sasvim novo za mene i imala sam mnogo motivacije. I Vesna je bila hrabra kad je trebala uzeti prvi put u životu bas gitaru u ruke i početi svirati. Tako smo počele.

 

Kako ste došli do ZARŠ Recordsa? Koliku podršku dobivate od jedne takve izdavačke kuće?

Jana: Dok smo svirale u Metelkovoj u sklopu Mladih rima, tamo je bio i tonski majstor, Linč, koji radi na Radio Študentu i tako smo počeli razgovarati o tome da bilo bi fino kad bismo snimili album. Vjerovao je u našu glazbu i doveo nas do ZARŠ-a.

Vesna: ZARŠ nudi besplatno snimanje u njihovom studiju, organizaciju promo koncerta i naravno reklamu, što znači da puštaju muziku njihovih bendova i da najavljuju koncerte.

16. travnja nastupate u Vintage Industrial Baru u Zagrebu. Je li vam to prvi nastup u Zagrebu? Što očekujete od nastupa?

Vesna: To će biti naš prvi koncert u Zagrebu, radujem se novim slušateljima i nadam se da će uživati u koncertu.

Za kraj, ima li nešto što želite poručiti čitateljima?

Dođite na koncert!

Vesna i Jana: Hvala na intervjuu.

Hvala vama.

Filip Bušić
Filip Bušić

Osnivač portala, urednik, fotograf, novinar, - "Where words fail, music speaks."