Albumi

Tri faze Ane Popović

Tri faze Ane Popović

Rođena Beograđanka s prebivalištem u Memphisu ponovno se vraća sa svojom dinamičnom kombinacijom blues rocka i funka, ovaj put s dodatnim elementom jazza. Trilogy je inače njezin prvi višedijelni album. Dolazi u tri faze s podnaslovima Morning, Mid-day i Midnight, prikladno opisujući atmosferu svakog dijela. Morning započinje s Love You Tonight, idealnom kombinacijom bluesa i rocka uz snažnu puhačku sekciju. Ni prelagano ni preteško, s dovoljno dinamike da zaintrigira slušatelja. Dalje smo prepušteni She Was a Doorman koja demonstrira njezinu kombinaciju bluesa i funka, osobito potonjeg koji dolazi do izražaja basom za stvaranje idealnog ritma. Dalje se strana nastavlja dobrom kombinacijom funka. U pjesmama se ističu njezine solaže na električnoj gitari. Dok je prije bila više sklona različitim „hendriksizmima“, na ovom albumu primjenjuje tehniku s naglašenijim korijenima u blues rocku nego u Jimijevom opusu. Dobrodošla evolucija za nekog toliko dugo na sceni.

Dok je prva strana lakša i tipičnija stilu sa zadnjih nekoliko albuma, druga kreće grublje  sa sirovim blues rockom You Got the Love. Razlika je još očitija na Johhnie Ray koja predstavlja osobniju blues dionicu. Kroz cijeli Mid-day se može primijetiti opuštenija – da ne kažemo ležernija, jer to definitivno nije – atmosfera, gotovo klupska bez imalo pretenzija, baš kao i klasični blues. Vraćanje „osnovama“ se može uočiti i odsutnošću puhačke sekcije. Da Mid-day ne bi zvučao kao recikliranje starog, pokazuje i činjenica da se Ana ne boji eksperimentirati, što se vidi na Let's Do It Again koja sadrži elemente hip hopa i RnB-a. Glavna prednost je što uopće nisu nametljivi.

Treća strana, prikladno nazvana Midnight, vraća puhačku sekciju uz jaku prisutnost trube. Dok je prva strana bila lakša blues-funk kombinacija, a druga dokaz da Ana može biti i žešća, treća strana je ugodan početak kraja. To se najjasnije vidi dominiranjem čistog jazza na Waiting on You i In a Sentimental Mood. Udobnost i intima te nenametljivost: idealan opis za atmosferu kojom Midnight odiše. Glazba kao stvorena za večernje opuštanje u dobrom društvu.

Nakon dueta s ocem Milutinom na Blue Room, Ana se vraća i ne pokazuje znakove manjka inspiracije ni energije. Trostruki album koji prikladno opisuje jedan dan – Morning jutarnjom vrevom i dinamikom, Mid-day uhodanošću tipičnog radnog dana, a Midnight svraćanjem u omiljeno okupljalište za odmaranje nakon dnevnih obaveza. Ako vam je naporno sve odjednom, slobodno pustite svaku stranu u navedeno doba i nećete pogriješiti. Sve u svemu, dobra - i najbitnije, dosljedna – kombinacija.

Popis pjesama:

CD 1
01. Love You Tonight*
02. She Was A Doorman*

03. Show You How Strong You Are
04. Fencewalk
05. Train
06. If Tomorrow Was Today
07. Long Road Down
08. Hook Me Up
09. Too Late

CD 2
01. You Got The Love*
02. Johnnie Ray
03. Woman To Love
04. Let's Do It Again
05. Who's Yo' Mama?
06. Wasted
07. Crying For Me

CD 3
01. New Coat Of Paint
02. Waiting On You
03. In A Sentimental Mood*
04. Old Country
05. Waiting On You (Double-Time Swing)
06. Heaven's Crying (Aka: Song For The Next Generation)
07. You Don't Know What Love Is

*Top pjesme

Mladen Šlogar
Mladen Šlogar

"There is no dark side of the moon, really. As a matter of fact it's all dark."