Vije-sti

Zvonka Obajdin (Svemir):

Zvonka Obajdin (Svemir): "Bilo bi mi prazno u životu da stanem s muzikom"

Otvorenje šeste sezone Začarane Močvare ove jeseni pripasti će kantautoricama, Zvonki i Ivani. Radi se o pravom rođendanskom slavlju benda Svemir koji slave petogodišnjicu izlaska njihovog albuma "Svemir". Ususret koncertu popričali smo sa Zvonkom koja nam je otkrila kako teku pripreme za koncert, ali i što možemo očekivati u bližoj budućnosti od ovog benda.

Pet godina je prošlo od izlaska vašeg prvog albuma. Kako gledate na taj album danas, uspoređujući ga s dojmom koji ste imali kada je album tek izašao?
Gledam ga s dragošću. Nakon pet godina, puno se toga promijenilo i čujem dosta stvari na tom albumu koje bih danas drugačije napravila, jer sam ga snimala bez ikakvog glazbenog iskustva i znanja i to je zapravo bio demo album, no na sve pjesme na njemu i dalje sam ponosna i većina je još uvijek na repertoaru benda. 
S druge strane, bez obzira na to koliko je amaterski napravljen, taj je album  našao svoj put do lijepog broja ljudi i otvorio mi mnoga vrata, i još uvijek se sjećam nevjerice kad se krajem godine počeo pojavljivati na nekim portalima i blogovima na listama njihovih naj-albuma te 2012. Zapravo me to i danas čudi.

Često ste mijenjali postavu, sada opet premijerno svirate s novim članom. Kako se novi član uklopio u grupu? 
Ne bih rekla da smo često mijenjali postavu. Svemir je počeo kao dvojac (Robert Kanizsai i ja snimili smo sami taj prvi album), no već prije njegove promocije Robi je otišao i bend se formirao u četveročlanoj postavi koja je tada, prije pet godina, odsvirala prvi koncert i održala sve do početka ove godine, i upravo je petogodišnjica i prvog albuma i prve svirke u bendovskoj postavi povod za ovaj rođendanski koncert.
Novi član Daniel Rodik pridružio nam se ovog proljeća i uklopio se odlično. Daniel i ja znamo se još od prije „Svemira“ i imali smo neke pokušaje zajedničkog benda prije nekih sedam godina, tako da sam već znala da će nam s njime biti i ugodno i zabavno i produktivno.

Album "Male laži" objavljen je prošle godine. Imate li ideje već za nove pjesme? Je li i novi album već u pripremi?
Novog materijala ima, pokoju ćemo novu pjesmu odsvirati i na ovom koncertu, no album ipak još nije u pripremi. Možda bi mogao biti snimljen sljedeće godine. 

Što vas inspirira, što vas tjera dalje?
Ako pitate mene osobno, inspirira me sve što mi budi emocije ili o čemu puno razmišljam. To je mnogo puta bila turbulentna ljubavna veza, no isto tako i neki drugi bitni i intenzivni međuljudski odnosi, ali i pitanja o samoj sebi, svojim postupcima, životnim odabirima i sličnom. No, ne mora sve uvijek biti nešto tako ozbiljno, ponekad me jednostavno inspirira neki krivi akord kojeg kresnem na klaviru ili dobro jammanje na probi. A što me tjera dalje... strast, pretpostavljam. Bilo bi mi prazno u životu da stanem s muzikom. Uostalom, svi moramo nekako ispuniti svoje dane, ako si ih sam ne ispuniš sadržajem kojeg si za sebe odabrao, već će se naći netko ili nešto što će ti ih ispuniti po svom.

Kakva glazba se trenutno nalazi na vašoj playlisti?
Još od kad je izašla „Semper Femina“ Laure Marling, nije sišla s playera. Jason Isbell također je čest gost playliste. Novi album Seinea „Sno Sna“ je fenomenalan. Uvijek rado slušam makedonsku kraljicu lo-fija Telemamu. Iako ne postoje već godinu dana, još uvijek rado zavrtim Rebelstar. Kad nemam ideju što bih slušala, pustim neki podcast, npr. „Ravno do sna“ Radio studenta ili „Pop depresiju“ Ivana Lončarevića.

Kako se pripremate za nastup u Močvari? Što publika može očekivati od koncerta?
Za nastup u Močvari dobro smo se navježbali pa sad imamo duplo više repertoara nego što mislim da je pristojno da bend odsvira, tako da mi već nekoliko dana srce krvari svaki puta kad krenem slagati set listu i kad shvatim da, ma koliko kresala, još uvijek imam jednu ili dvije pjesme previše na popisu. Znači, moje pripreme su trenutno u domeni bolnih rezova.
Budući da se radi o rođendanskom koncertu, svirat ćemo pjesme sa svih dosadašnjih izdanja, i već spomenutu jednu ili dvije nove. Na stageu ćemo ugostiti i neke od dosadašnjih suradnika na albumima, na žalost ne sve jer nisu svi tog dana u Zagrebu, a možda i bolje, jer bi to značilo imati čak šest gostiju, pa bi nastup više ličio na talk show nego na koncert. Posebno nam je drago da će nam se na stageu kao gošća pridružiti i naša ex gitaristica Saša, s kojom smo dijelili proteklih skoro pet godina.