Vije-sti

Zlatko Josip Grgić priprema se za koncert u Beču

Zlatko Josip Grgić priprema se za koncert u Beču

Kada kažemo Zlatko Josip Grgić onda već znamo da se radi o mladom, ali iznimno talentiranom glazbeniku kojem je prvom u svijetu pružena jedinstvena prilika, velika čast ali i samim time stavljena velika odgovornost.

Naime, Zlatko je prvi glazbenik u svijetu kojem su vlasti Španjolske dopustile da se njihova kulturna baština, Torres gitara, za potrebe Zlatkovih koncerata po svijetu. Dodatno Španjolci su ga prozvali Torres’ Whispere (Šaptač Torresa), ali ta odgovornost koju je Zlatko dobio u vrlo kratkom vremenu, ni u jednom trenutku ga nije prestrašila, dapače. Zlatko je to shvatio kao dodatni poticaj da bude još bolji, još kvalitetniji i shvatio je to kao veliko priznanje da netko konačno primjećuje njegov trud, ali i veliki talent koji krije u sebi.

Iako na prvu izgleda kako su se Zlatku vrata svijeta otvorila posljednje dvije godine, bitno je napomenuti kako Zlatko živi svoj san o kojem je sanjao od svoje pete godine, a od tada svakodnevno vježba po čak pet sati. Početkom prosinca održao je uspješan koncert u Barceloni na Torresovoj gitari „La Invencible“ (nepobjediva) koju je sam Torres tako nazvao i koja je uvrštena u nacionalna blaga Španjolske kao jedina gitara. Tada su ga Španjolci prozvali Torres Whisperer (šaptač Torresa). Nakon Španjolske, veliki samostalni koncert u Beču Krajem ovog mjeseca, točnije, 31.03.2019. Zlatko Josip Grgić će održati koncert u kripti crkve Sv. Petar u Beču na Toressovoj gitari „La Invencible“ i to će biti prvi puta da će gitara napustiti Španjolsku i tim koncertom će povezati španjolsku i bečku školu gitare koju su prvi povezali Miguel Llobet i Luisa Walker.

1924. godine Miguel Llobet za Luisu Walker donosi iz Madrida gitaru koju je napravio Santos Hernandez. Luisa Walker predaje tu gitaru svom učeniku Leu Witoszynskom, koji ju daje Zlatkovom ocu, a otac Zlatku te danas on svira na toj gitari – a ona predstavlja materijalizaciju te povijesne tradicije i međusobnog utjecaja dviju gitarističkih škola. Nacionalno blago Španjolske na sve Zlatkove koncerte dovodit će se pod pojačanom pratnjom i zaštitom, a čak ni sam Zlatko kao ni organizatori koncerta neće smjeti znati detalje oko transporta ovako vrijedne španjolske baštine.

Zlatko Josip Grgić svira na gitari od Antonia de Torresa iz 1890. godine. 

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni