Vije-sti

"Životinjska farma" - nova Kimekaijeva poslastica za indieljupce

Kimekai je elektronski projekt dvadesetdvogodišnjeg glazbenog producenta Marka Vukovića iz Đakova. Nedavno je bio predgrupa Arielu Pinku u Zagrebu, ali nastupio je i prije Bitipatibija prošlo ljeto na Korčuli. Za sebe kaže da nikad nije spreman za nastup, ali nikad nema ni tremu. Njegov prvi projekt se zvao I Am Kiwi, Eat me, a kad se odlučio ozbiljnije baviti glazbom, preimenovao se u Kimekai. Svoj chillwave zvuk stvara kombinacijom analognih sintisajzera, sanjivih vokala i organičkih perkusija.

Album prvijenac, "Coral Dreams", 2014. godine izdala je nezavisna američka izdavačka kuća Hush Hush Records iz Seattlea koju vodi Alex Ruder s KEXP-ja. Album se može nabaviti na Bandcampu u digitalnom obliku i kazetama.
Kimekai najavljuje da će novi album imati prepoznatljiv ugođaj, ali će biti ''bendovskiji'', više će prevladavati gitara. Sudeći po pjesmi "Animal Farm" koju je 22. veljače objavio na Soundcloudu, novi album bi mogao jače odjeknuti regijom i svijetom. Za indieljupce koji vole DIY pristup glazbi, ovo je prava glazbena poslastica.

Možemo pretpostaviti da će se na novom albumu pronaći i  pjesma "Fire In Your Dance" koja je ljubav na prvo slušanje. Marko tvrdi: ''Najbolji način da se riješiš svih ljubavnih pjesama s radija (i svog ostalog smeća koje zaglavi u glavi) je jednostavno da se napravi takva ljubavna pjesma. Napokon sam slobodan.''
Uživajte u ovoj groove pjesmi, samo pazite da ne postane vaš novi earworm.

Kao utjecaje, Kimekai navodi post-punk bendove Joy Division, New Order, Gang Of Four, ali i projekte kao što su James Blake, Kraftwerk, Toro y Moi, Shlomo, Soosh, Foals, Atlas Sound, Why Stakla, Holandija te Cloudfactoryja s kojim ima projekt Telekomander. Početkom 2015., obradili su Električni orgazam.

Moguće je da Vuković ove godine izda album s još jednim projektom koji je svojim prvim retro singlovima osvojio hrvatsku indie scenu te regionalne top ljestvice. A o kojem se projektu radi, nećemo još otkrivati. Želimo Marku puno sreće na regionalnoj i svjetskoj sceni! 

Ana Patrlj
Ana Patrlj

Fashion only lasts a little while, but an open mind is always in style.