Vije-sti

Yoko Ono i EXIT projektom „Prvi svjetski mir“ obilježavaju 100 godina od završetka Prvog svjetskog rata

Yoko Ono i EXIT projektom „Prvi svjetski mir“ obilježavaju 100 godina od završetka Prvog svjetskog rata

Povodom obilježavanja velikog jubileja i sto godina od okončanja Prvog svjetskog rata, EXIT fondacija će, u suradnji s legendarnom multimedijalnom umjetnicom i mirovnom aktivisticom Yoko Ono, krajem studenog na Petrovaradinskoj tvrđavi otvoriti konceptualnu instalaciju pod imenom “One day…”, koja će promovirati Novi Sad na međunarodnoj sceni i biti nova kulturno-turistička atrakcija grada!

Ovaj umjetnički rad predstavit će Petrovaradinsku tvrđavu širom svijeta kao "Tvrđavu mira".

 

Nova kulturno-turistička atrakcija Novog Sada i Srbije, originalno je umjetničko djelo koje potpisuje Yoko Ono, a napravljena je na osnovu modela tradicionalnog srpskog broda tzv. „šajke“, koji su koristili vojnici-graničari iz vremena Vojne krajine. Yoko Ono, svjetski priznata japanska umjetnica i aktivistica, poznata je po svom doprinosu promociji mira kroz brojne umjetničke oblike i instalacije. Njezini avangardni radovi široj javnosti postali su poznati još šezdesetih godina prošlog stoljeća. Nakon što se rodila ljubav između nje i čuvenog Beatlesa, glazbenika i aktivista Johna Lennona, ona je svoju karijeru posvetila upravo djelima koja simboliziraju ideale mira, ljubavi i bratstva među ljudima, u koje je najpoznatiji par u povijesti glazbe i umjetnosti duboko vjerovao.

 

Predstavnici EXIT fondacije su se, nakon višemjesečnih pregovora, u New Yorku susreli sa Yoko Ono, koja je prije toga već bila upućena u društveni aktivizam i više desetljaća dugu povijest EXIT festivala. Petrovaradinska tvrđava odabrana je za mjesto njezinog novog umjetničkog djela, budući da je riječ o najvećem defanzivnom vojnom utvrđenju u Europi, koje od izgradnje u 18. stoljeću, pa sve do danas nikad nije bilo dio neke bitke ili ratne operacije. Nije zanemarljiva ni regionalna dimenzija i simbolika ovog utvrđenja, s obzirom na činjenicu da su upravo EXIT festival i Petrovaradinska tvrđava bili prvo mjesto masovnog okupljanja mladih iz cijele regije poslije sukoba iz devedesetih godina prošlog stoljeća.

 

Inicijativa EXIT fondacije “Prvi svjetski mir" (#FirstWorldPeace) ima za cilj da na efektan i globalno relevantan način obilježi sto godina od uspostavljanja mira u Prvom svjetskom ratu. Projekt će biti realiziran uz podršku Fondacije “Novi Sad 2021”, Grada Novog Sada i kompanije NIS kroz program "Zajednici zajedno".

 

EXIT festival je dio deklaracije "Take a Stand", koju je inicirala europska festivalska asocijacija Yourope, čiji je EXIT član. Projekt "Prvi svjetski mir" bit će dio ovog programa, koji je usmjeren k povezivanju ljudi i stvaranju zajednice mladih, mirnim i pozitivnim putem, kroz glazbu i kulturu.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni