Vije-sti

Videodrum je novi koncertni videomagazin koji povezuje četiri grada

Videodrum je novi koncertni videomagazin koji povezuje četiri grada

Videodrum je novi projekt koji virtualnom cestom, drumom, povezuje četiri grada, Pulu, Ljubljanu, Zagreb i Beograd, te četiri potpuno različita, ali ipak slična mjesta: Dnevni boravak DC-a Rojc, Klub Channel Zero, Klub Močvaru i KC Grad.

 Ideja o virtualnom povezivanju nastala je na virtualnoj razmjeni osoblja koju je organizirao Savez udruga Rojca s ciljem da se međusobno povežemo i da ujedinjavanjem naših resursa i ideja zajednički stvorimo poligon za promociju nezavisne umjetnosti i kulture koja nastaje u našim gradovima.

Stvarajući mrežu većih i manjih gradova koji su zapravo središta urbanog života omogućujemo lokalnim umjetnicima veću publiku, a našoj lokalnoj publici predstavljamo sve novo i kvalitetno što nastaje u drugim gradovima.

Prvi Videodrum virtualna je turneja četiri benda, ali i četiri kluba i četiri grada. Koncertima i razgovorima neće se predstaviti samo izvođači nego i timovi ljudi koji svojim aktivnostima, čak i u ovim izvanrednim uvjetima, rade na promociji i afirmaciji nezavisne kulture i umjetnosti.

Videodrum pušten je u promet!


O bendovima:

Klub Močvara: MAALI (Zagreb)

Močvara predstavlja novi kantautorski projekt pod imenom Maali iza kojeg stoji Mate Picukarić, trubač i gitarist, te jedan od najzanimljivijih novih talenata zagrebačke glazbene scene. Prošle godine, Maali je izbacio svoj prvi singl "Fall" koji je pobrao odlične kritike i izazvao odlične reakcije slušatelja. Pjesma je svojevrsno sjecište njegove sklonosti prema indie glazbi na tragu Bon Ivera i instrumentalističkih ambicija. U ovom nastupu Mate je okupio nekoliko vrhunskih glazbenika koji će pjesme, nastale samo u pratnji gitare, nadograditi i vlastitim stilom. Oni su Domagoj Leljak (gitara), Ivan Džajić (kontrabas), Eleonora Hil (violina), Zvonimir Bajević (truba), Marko Gudelj (saksofon) i Kruno Levačić (bubnjevi).

Klub Channel Zero: TSCHIMY (Slovenija)

Iz globin ljubljanskega kluba Channel Zero prihaja Tschimy, eden najbolj osvežujočih novincev na slovenski glasbeni sceni, ki se je jeseni s svojim debitantskim art pop/r’n’b singlom Hera prvič predstavil v vlogi vokalista. Na mladi založbi Ente Tapes je izšel njegov prvi EP Human OS, na katerem raziskuje, koliko je v nas sploh še človeškega in v kolikšni meri smo le še mehanizmi. Alternativni r’n’b, ki spaja preteklost in sedanjost in se doma počuti tako v domači spalnici kot v temačnem in zakajenem klubu.

Dnevni boravak Rojca: SOUR (Pula)

SOUR čine iskusni glazbenici, znani po radu u brojnim pulskim sastavima (GUW, Gustafi, Deboto, Sake, Haze…) Arsen Pliško, Vedran Unukić i Andrej Barac. Oformljeni neposredno pred napad koronavirusa nisu na vrijeme našli stalnog pjevača, a materijal se gomilao pa su se odlučili na rad po principu "korak po korak, pjesma po pjesma, pjevač po pjevač". Upravo ta raznolikost, kako pjevača tako i materijala djeluje vrlo intrigantno, a vodilo se računa i da generacijski raspon bude širok koliko god je moguće.

KC Grad: DAZE (Srbija)

Sa svojih 15,16 i 17 godina starosti tj bolje reći mladosti, Daze su svakako jedan od najmlađih sastava na beogradskoj sceni. Kao dvotrećinski ženski trio, Daze svoju inspiraciju nalaze u indie sastavima raznih generacija i sa različitih prostora, od Arctic Monkeys, preko Jarbola do Svemirka. Za prvo izdanje Videodruma Katarina, Anđela i Ilija govore o početku benda, procesu stvaranja i svom novom materijalu koji i predstavljaju ovom prilikom na specijalnom koncertu održanom u KC Gradu.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni