Vije-sti

Velika koncertna promocija ''Labinske nezavisne scene''

Velika koncertna promocija ''Labinske nezavisne scene''

Labinski nezavisni glazbenici - svi na jednom mjestu! Upravo tim riječima najbolje se može opisati glazbeni projekt koji dolazi iz Labina, bivšeg rudarskog grada u Istri, koji je već godinama nezaobilazna točka na mapi hrvatske alter scene. Iz gnijezda u Labinu poletjeli su The Orange Stripes, Pridjevi i Loell Duinn. Vintage Industrial Bar ovoga će četvrtka, 29.10., na veliko zadovoljstvo ugostiti čak sedam bendova niklih u Labinu: We Stand United, The Mezcal Moon, Loell Duinn, Vaanka Schkvare, Dead Pleasure, Elyn Porter & Ernest.

LOELL DUINN (Ethereal Neo-Folk, World)

Loell Duinn osnovan je u proljeće 2003. kao rezultat raznih glazbenih projekata koji datiraju još od 1995. godine.

Njihove skladbe strutkutirane su kao vokalno-instrumentalna djela koja teže  nježnim, melankoličnim melodijama, povezujući etno - folklorističke elemente s zakonitostima klasične glazbe te povijesnim melodijama renesanse i baroka u modernoj izvedbi.

Do sada su skladali "fuziju" arapskih, španjolskih, balkanskih te lokalnih zvukova koristeći se različitim jezicima kao što su engleski, hrvatski, švedski, mozarapski, lokalnim dijalektima te naposljetku i izmišljenim jezicima.

Neki od najvažnijih koncerata su nastupi na najvećem svjetskom festivalu alternativne glazbe "Wave Gothik Treffen" 2010. I 2014. godine u njemačkom gradu Leipzig-u, na najvećem istočnoeuropskom festivalu alternativne glazbe "Dark Bombastic Evening 3"  (Alba Iulia, Rumunjska, 2011.) te na najvećem europskom Medieval-Fantasy festivalu "CastleFest" u Nizozemskoj (Lisse, 2012.).

Svoj prvi nosač zvuka "Retrospective 2003-2008" izdaju 2013. godine za labinskog izdavača OSA MEDIA a u svjetskoj distribuciji  njemačkog distributera QUARTIER 23.

U 2014. godini izlazi "Karpatia" (OSA Media), novi konceptualni album o "susretu Istoka i Zapada" u duhovnom, metafizičkom, kulturnom, umjetničkom i povijesnom aspektu.

U proljeće 2016. izlazi njihov 3. Studijski album koji sa sobom donosi nove koncertne promocije.

VAANKA SCHKVARE (Blues influenced Gaarage Rock)

(čitaj: vanka škvare) je rock/blues band iz Labina.

Vaanka Schkvare ili "izvan okvira" fraza je labinskog dijalekta kojom se kao i književnom jeziku, ali za nijansu grublje, označava nešto što je izvan normi. U ovom slučaju radi se o gotovo nespojivom backgroundu trojice glazbenika, koji obuhvaća punk, blues, rock, trash i death metal. Skupili su se početkom 2011. godine da bi izvodili obrade klasičnih i blues pjesama, ali su ubrzo počeli s kreiranjem vlastitih kompozicija što je ostao glavni motiv djelovanja banda. Nakon nastupa na prošlogodišnjem Croatian Blues Challangeu odlučili su ući u studio i snimiti svoj prvi EP.

Labinski blues – rock trio Vaanka Schkvare izdao je EP "Shout as One", pod etiketom labinskog indie labela OSA Media na kojem se nalazi 5 autorskih pjesama, a trenutno rade na svom prvom albumu .

Bendu su se pridružila još dva nova člana pa sada nastupaju kao petorka.

ELYN PORTER (Rock-Grunge-Stoner)

Bend je osnovan krajem 2013. godine u Labinu, u svrhu sviranja jednog koncerta. Ipak, negdje usput odlučeno je da im to neće biti prvi i posljednji koncert, jer se kroz svirku i druženje stvorila međusobna komunikacija i ljubav prema tome što rade. Nisu pokušavali definirati koju vrstu glazbe sviraju znajući kako u istoj postoje razni utjecaja. Nakon prvog koncerta nazvali su ih modern rock n’ roll bendom.

Pobjednici su 4. Festivala labinskih bendova , gitarijade u Sv. Lovreču te su sigurno jedan od najaktivnijih bendova labinske scene. Trenutno, u ljubljanskom SAE institutu, snimaju svoj EP a spremaju i videospot za drugi singl "Električni Slikar".

 WE STAND UNITED (Hard Rock - Hip Hop)

We Stand United je ime iza kojeg stoje 7 glazbenika koji HIP HOP izričaj nadopunjuju modernim Hard Rock zvukom. Poruke i koncept njihovih tekstova vrlo slikovito oslikavaju današnje socijalne prilike i tegobe raznih skupina neprilagođenih mladih ljudi. U tom smislu, We Stand United možemo smatrati "glasom" koji, kroz čvrst i konkretan zvuk, poziva na jedinstvo i međusobno uvažavanje svih socijalnih i demografskih skupina društva.

Bitno je spomenuti da su We Stand United revolucionari Labinske Hip-Hop scene, i da do njihovog dolaska nije postojala nikakva scena takve vrste. To su ljudi koji su uz svoje prijatelje počeli organizirat Hip-Hop koncerte i promovirati, uz ostalo, i druge dobre glazbenike u svom gradu.

Nakon godina odvojenih projekata, koncerata i demo uradaka, We Stand United upravo snimaju svoj prvi album koji je najavljen singlom "Respect".

Pobjednici su 5. Festivala labinskih bendova, rovinjskog  RMF-a, a do sada su svirali s svim eminentnijim bendovima iz regije njihovog sličnog stila.

THE MEZCAL MOON (Heavy Blues)

Labinski blues trio The Mezcal Moon je nastao početkom 2011. godine kad su se Mauro Černjul – Mova (gitara, vokal), Željko Glavičić – Žik (bas) i Mauro Širol (bubanj), nakon godina poznanstva odlučili na zajedničku blues avanturu.U početku su djelovali kao cover bend i uživali u zajedničkom muziciranju, da bi se s vremenom pojavila želja za autorskim radom koja je rezultirala heavy blues albumom Mothertongue

Sastav The Mezcal Moon početkom studenog  2013. godine nastupio je na 5th Croatian Blues Challengeu u Puli (Rock Caffe, 8-10.11.2013.) Nepuna dva mjeseca kasnije izdaju njihov album prvijenac Motherthongue.

Album donosi dvanaest autorskih pjesama koje potpisuje gitarist i vokal benda Mauro Černjul i predstavlja njihovo viđenje bluesa, sa svim evolucijama i miješanjima s drugim stilovima glazbe koje je doživio tijekom nastanka. Album je sniman u svibnju i lipnju ove godine u Sound Temple studiju u Labinu, a producirao ga je Mauro Širol. Do sada su snimili 3 videospota,a zanimljivo je da često gostuju po skandinavskim zemljama gdje su odlično prihvaćeni.

DEAD PLEASURE (Black Metal)

Dead Pleasure je rođen u noći krajem listopada 2005. godine sa željom stvaranja mračne i agresivne glazbe. Sredinom 2006. bend se raspada ali se ponovo "rađa" u 2009. Sa izvornom postavom D.C, D.D, S.Č, bend je radio bez bas gitare i snimio 3 demo snimke. ˝Oprosti im Bože, ne znaju što čine˝ (2010.) All life has faded (2011.) Kult mrtvih (split, 2011.) Kako je vrijeme prolazilo, bend dolazi do novih ideja i konačno pronalazi basistu sa kojim njihova glazba dobiva na melankoličnom i zlokobnom zvuku koji savršeno dočarava energiju. benda.

Godine 2015. bend izdaje EP "Journey Without End".

ERNEST (Alter rock)

Iza umjetničkog imena  Ernest  nalazi se Danijel Milosavljević, mnogima poznat kao gitarista nekih od labinskih bendova, a za sebe kao jednog od perspektivnijih gitarista kaže: "Za sebe kao gitaristu mogu samo reći samo da me privlači neortodoksnost u sviranju. Naravno da zagovaram puno vježbanja jer bez toga nema rezultata bez obzira na talent. Teška je misija riječima opisati glazbu jednog Keziaha Jonesa ili Miroslava Tadića,te ostale genijalce koji su se uz nekakvu formalnu glazbenu edukaciju jednostavno "odmetnuli" na neki neutabani glazbeni put. Ja osobno nemam glazbenu edukaciju osim one sa Youtube-a"

Svoju kantautorsku solo karijeru započeo je prije nešto više od 2-3 godine pišući i stvarajući svoju glazbu samo uz pomoć akustične gitare i svog glasa. Gitara i vokal – najjednostavnija a istovremeno i najzahtjevnija forma u kojoj do izražaja dolazi sviračko i pjevačko umijeće, pokazali su se kao smjer u kojem Ernest pronalazi svoju kreativnost, te je krenuo sa stvaranjem autorskih skladbi.

Danas iza sebe ima već dosta solo nastupa, singl pjesmu "Kraljica i Park"  koja se nalazi na cd kompilaciji "Labinska Scena Vol1./2014" a za koju je snimio i videospot.

 

Početak programa predviđen je za 21 sat, a ulaz je 20 kn.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni