Vije-sti

Bliži se 5. Dimensions festival

Bliži se 5. Dimensions festival

Preostalo nam je par tjedana do početka novog Dimensions festivala, koji u svojem najkvalitetnijem izdanju u Hrvatskoj predstavlja underground elektronsku glazbu uz prigodnu atmosferu i lokaciju, a ove godine u Pulu će ponovno nahrliti gomila zaljubljenika u ovakvu vrstu glazbe. Festival je nesumnjivo kvalitetno tehnički dobro organiziran - počevši od zvučnog sustava koji je obogaćen snažnim, tvrdim i glasnim melodijama, svjetlosnih instalacija, kao i umjetničkih. Upravo zato, ovaj je festival savršeno mjesto u kojemu možete uživati u beskonačnostima elektronike, počevši od deep housea, techna, funka, dubstepa, i ostalih elektronskih zvukova.

Festivalsko otvorenje održat će se u pulskoj Areni, dok se sam festival nadalje premješta na tvrđavu Punta Christo u Štinjanu. Publika u Areni imat će priliku poslušati Massive Attack u savršenom trenutku, tik prije izlaska novog albuma, najavljenog za kraj godine. Nakon pet godina diskografske pauze Massive Attack je krajem siječnja objavio EP ”Ritual Spirit", a 29.7. objavili su EP "The Spoils". Uz Massive Attack, nastupit će Kamasi Washington i Moodymann. Budući da je otvorenje svake godine predstavljeno u nešto opuštenijoj atmosferi, tako će i ove godine Arenu ispuniti zvukovi jazza u kojemu će dominirati saksofon, afrička kultura i opuštajuće solaže u kombinaciji s elementima elektronike.

Festival se nakon otvorenja seli na tvrđavu gdje je podijeljen na desetak stejđeva, a glazba prestaje svirati na samo nekoliko sati, između 8 i 9 ujutro. Jutra započinju na plaži na kojima se neki trijezne, a neki spavaju dok u pozadini DJ pušta ambijentalnu elektroničku glazbu, a dok se dan razvija, festivalci u kampu roštiljaju, igraju nogomet/odbojku na pijesku/picigin, sunčaju se i pripremaju za večer. Također, tijekom popodneva organizirane su zabave na brodovima ili takozvani - boat party. Ovdje ne možete pogriješiti, zalazak sunca, genijalna glazba i atmosfera ne mogu vas razočarati nego jedino dobro pripremati za večerašnje skakanje.

Dakle, na tvrđavu Punta Christo stiže australski future-soul kvartet, svojevrsni europski bastion elektroničke glazbe, koji je nominiran 2013. za nagradu Grammy za najbolju r&b izvedbu. Eklektično lice festivala otkrit će nastup eksperimentalne jazz-fusion skupine Moritz von Oswald Trio, u kojoj za bubnjevima sjedi nigerijski glazbenik Tony Allen, voditelj Fela Kuti benda, kojeg su Fela Kuti i Brian Eno proglasili ocem afrobeata. Ikone underground house glazbe duo Mood II Swing donose svoju selekciju klasika iz 90-tih, a na istom tragu su i Joe Claussell, osnivač njujorških legendarnih Body & Soul večeri te pravi predstavnik čikaške scene - Gene Hunt. Počast zvuku Chicaga, New Yorka i Detroita Dimensions odaje sljedećim imenima koja dovodi u Pulu: DJ StingrayMarcellus PittmanMoodymannDaniel BellMr K-AlexiKai Alcé, samo su neka od njih.  U kontrastu s ovim klasičnim imenima su nešto mlađi talenti iz SAD-aKyle HallFit Siegel i Byron the Aquarius. Tvrđavu će zauzeti i trenutno vodeći techno izvođači Ben Klock, Marcel Dettmann i Rødhåd te nešto eksperimentalniji; Helena Hauff, Andy Stott i Hessle Audiocrew (Ben UFO, Pangaea and Pearson Sound).

Nešto mračniji, dublji zvuk baziran na basu predstavit će KahnOm Unit, CalibreMalaDBridgeDJ SpinnAlix Perez. Ako ste ljubitelji mračnih drum 'n' bass i dubstep zvukova u kombinaciji s trapom, definitivno svoje noge nećete osjećati sljedeći dan ali naravno, nećete požaliti. Dimensions je cijenjen zbog svog istančanog i progresivnog ukusa, a na popisu izvođača uvijek se mogu naći avangardni glazbenici koji ruše granice između žanrova. Također, oganizatori su predstavili svijet elektronike u svim mogućim aspektima - u izvođačima koji su ju zasnovali i prenijeli drugima, do današnjih mlađih talenata. Ako ste voljni poslušati kvalitetnu elektronsku glazbu, skupite ekipu i pridružite se ovom divnom festivalu. Nahodat ćete se između svih ovih stejđeva, ali negdje ćete zasigurno naći nešto po vašem ukusu. Festival traje u razdoblju od 24. do 28. kolovoza. Ove godine Dimensions slavi 5 godina odvijanja festivala u Puli, a nedugo nakon njega, na istu lokaciju nastupa njegov snažni brat - Outlook festival koji traje u razdoblju od 31. kolovoza do 4. rujna. 

 

SR
SR

Novinarka Sound Reporta