Vije-sti

Tomislav Oliver i Helena Skljarov predstavljat će Hrvatsku na idućim Svjetskim danima nove glazbe

Tomislav Oliver i Helena Skljarov predstavljat će Hrvatsku na idućim Svjetskim danima nove glazbe

Dvoje mladih hrvatskih skladatelja, Tomislav Oliver i Helena Skljarov, imat će čast predstavljati Hrvatsku na ovogodišnjim Svjetskim danima nove glazbe – World New Music Days 2021., koji će se održati u kineskim gradovima Šangaju i Nanningu.

Svjetske dane nove glazbe (WNMD) organizira Međunarodno društvo za suvremenu glazbu (ISCM), organizacija posvećena promicanju suvremene glazbe, a koja okuplja više od 70 članova sa svih kontinenata. Hrvatsko društvo skladatelja kao član ISCM-a već godinama aktivno sudjeluje u svim aktivnostima ove dugovječne i važne platforme koja će 2022. će proslaviti 100. obljetnicu postojanja.

Ideja festivala WNMD, koji se svake godine održava u drugoj zemlji/sekciji-domaćinu, jest predstaviti jedno ili više djela svake članice ISCM-a te tako pokazati nevjerojatnu raznolikost glazbene prakse našega doba.

Skladbe naših mladih skladatelja za izvedbu na festivalu odabrala je prosudbena komisija organizatora ovogodišnjeg izdanja WNMD. Djelo Idioma I za violončelo i elektroniku Tomislava Olivera predložila je interna komisija hrvatske Sekcije ISCM-a, dok je Helena Skljarov svoje mjesto na festivalu izborila kao individualna (samostalna) skladateljska prijava, što njezin uspjeh i plasman čini još značajnijim – mogućnost samostalne prijave otvorena je svim skladateljima u cijelome svijetu, a Helenina je skladba, prijavljena kao samostalna prijava uz podršku HDS-a i naše interne komisije, jedna od samo deset odabranih u tom mnoštvu pristiglih prijava.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni