Vije-sti

Slovenska Borghesia objavljuje remasterirano LP izdanje albuma

Slovenska Borghesia objavljuje remasterirano LP izdanje albuma "Ljubav je hladnija od smrti"

Prošli je tjedan, kao reakcija na događaje u Gazi, objavljen singl grupe Borghesia 'Gaza Youth Manifesto' koji se još uvijek ne može čuti ni na jednoj od vodećih digitalnih streaming platformi, a na upit zašto je tome tako, odgovor nisu dostavile.

Danas (21.02.) izlazi remasterirano LP izdanje njihovog albuma "Ljubav je hladnija od smrti", a za par dana, uoči godišnjice napada na Ukrajinu, bit će objavljena nova verzija skladbe 'No Hope, No Fear' ('Ni upanja, ni strahu'). Bend Borghesia osnovali su 1981. godine Puljani Aldo Ivančič i Dario Seraval. Sastav djeluje, uz višegodišnju pauzu, do danas, a istovremeno je svojim glazbenim pečatom i izvođačkim nastupima ostavio trag kako na jugoslavenskoj, tako i na svjetskoj glazbenoj sceni.

"Ljubav je hladnija od smrti" prvi je album benda (nakon dvije audio kasete u izdanju Galerije Škuc) objavljen i za izdavačku kuću FV u koprodukciji s talijanskom izdavačkom kućom Toto alle prese coi dischi. Glazbu potpisuju Aldo Ivančič i Dario Seraval, a tu su i Borut Kržišnik, Nina Sever... Naslovnicu albuma dizajnirali su Aldo Ivančič i Dušan Mandić, a fotografiju je snimila Jane Štravs.

Album "Ljubav je hladnija od smrti" 2010. godine objavila je i američka izdavačka kuća Dark Entries, a ove godine, i kao raritetno izdanje u obliku audio kasete, slovačka izdavačka kuća 4MG.

Borghesia od 1985. godine nastupa diljem Europe, a izdavala je ploče za izdavačke kuće PIAS, WAX TRAX, Metropolis Records, Cherry Red Records, Jugoton..

"Gaza Youth's Manifesto For Change" napisala je grupa studenata pod nazivom "Gaza Youth Breaks Out" 2011. godine, a objavljen je u britanskom The Guardianu. Dvije godine kasnije Borghesia je uglazbila manifest i objavila ga u obliku pjesme '194', a  godinu dana kasnije objavljena je i na studijskom albumu "And Men Created God".

Nova verzija pjesme, ovaj put nazvana 'Gaza Youth Manifesto' ponovni je pokušaj skretanja pažnje na ono što se danas događa u Gazi. Od lošeg do goreg. Vokalni dio pjesme izveli su Irena Tomažin i Dario Seraval, a Aldo Ivančič potpisuje glazbu, aranžman, miks i produkciju. Nikola Sekulović svirao je bas liniju na gitari, a Vitja Balžalorsky na električnoj gitari.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni