Vije-sti

Rock&Off - Nagrada za životno djelo legendarnim Kud Idijotima

Rock&Off - Nagrada za životno djelo legendarnim Kud Idijotima

Hrabrost, sloboda i bunt epiteti su kojima danas opisujemo ostavštinu benda KUD Idijoti – da ne ostane sve samo na lijepim riječima, pobrinut će se direkcija nezavisne nagrade Rock&Off koja će legendarnim punkerima, 30. siječnja u zagrebačkoj Tvornici, uručiti nagradu za životno djelo.

Nakon što je prošle godine premijerno dodijeljena legendarnom nezavisnom izdavaču Zdenku Franjiću, KUD Idijoti drugi su dobitnici Rock&Off nagrade za životno djelo kojom se, neki će reći „konačno“, prepoznaje značaj i mjesto KUD Idijota koje im na domaćoj rock i punk sceni pripada. A njihovo glazbeno putovanje nije bilo nimalo lagano ni bezopasno...

Predvođeni motom „tri akorda i istina“, Sale Veruda, Branko Črnac Tusta, Diego Bosusco Ptica i Nenad Marijanović Fric početkom osamdesetih u Puli oformili su legendarnu postavu KUD Idijota. Prva prekretnica u radu benda bila je pobjeda na Omladinskom festivalu u Subotici nakon čega su uslijedili koncerti i širenje punk evanđelja po znojnim klubovima i podrumima širom bivše države, ali i šire. Jedno od takvih gostovanja, u talijanskoj Reggio Calabriji, ušlo je u povijest po intervenciji karabinjera i epilogu na nacionalnoj televiziji Rai due. A sve zbog pjesme „Bandiera Rossa“ koja će Idijotima donijeti neprilike i u olovnim vremenima hrvatskih devedesetih.

Koliko god su zbog svoje tvrdoglave odluke da nam isporuče istinu bez kompromisa bili nepopularni, pa i zabranjivani u domaćoj javnosti, toliko su van granica Hrvatske osvajali najveće pozornice, uključujući i onu na mađarskom Sziget festivalu ili u Ljubljani, kao predgrupa Ramonesima. Upravo je to dimenzija benda koja se, u svjetlu njihovog nastojanja da prikažu i prokažu neuništivost gluposti, prelako zanemaruje: KUD Idijoti bili su strastveni svirački kolektiv čiji su riffovi i tutnjanje bubnja, ali i Tustina neponovljiva pojava, iza sebe ostavljali brojne znojne „žrtve“ i duh oslobođenog punka!

Nažalost, priča KUD Idijota naprasno je prekinuta preranim odlaskom Tuste, frontmana koji je živio punk, danju u pulskom Uljaniku, noću na pozornici, pred publikom.

Rock&Off Nagrada za životno djelo KUD Idijotima zapravo je zahvala domaće rock i punk scene, bendova poput Hladnog piva, TBF-a ili Mašinka na koje su Idijoti utjecali svojom glazbom i stavom. Za slobodu i mir borili su se humorom, strašću i gitarama. Nedavno prikazani film "Tusta" autora Andreja Korovljeva i objavljena knjiga Nenada Marjanovića dr. Frica "Život s Idi(j)otima" samo su potvrda da ova nagrada ide u ruke ljudima koji su postali ikone punk rocka na ovim prostorima.

Zbog toga su jedan od naših najvažnijih bendova u posljednjih pola stoljeća, ma šta vam govorili, ma šta uradili!

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni