Vije-sti

Premijerno predstavljanje novog albuma zagrebačke klasične autorice Tene Novak i njenog ansambla u Zagrebu i Rijeci

Premijerno predstavljanje novog albuma zagrebačke klasične autorice Tene Novak i njenog ansambla u Zagrebu i Rijeci

U četvrtak 19.9., u 21:00, u Kulturnom centru Mesnička u Zagrebu i u subotu, 21.9. u 21:00, u riječkoj Filodrammatici nas očekuje koncert autorske glazbe zagrebačke violinistice i multidisciplinarne umjetnice Tene Novak Vincek, kreatorice glazbenog smjera, koji sama autorica naziva progresivni minimalizam.

Tena Novak ansambl okuplja kompozitorica, violinistica i slikarica Tena Novak Vincek, u ožujku 2015., s ciljem stvaranja i izvođenja originalne autorske glazbe. Za svaku se pojedinu skladbu mijenja instrumentarij, i tako tvori razne komorne kombinacije (dua, tria i kvarteti, kvinteti, seksteti) koju čine klavir, violina, violončelo, klarinet, saksofon, truba, i flauta.  Ciljevi produkcije ovog ansambla su spojevi različitih pristupa glazbi, putem izvođenja novih, ciljano pisanih kompozicija, i širenje otvorenog i iskrenog glazbenog izričaja punog ljubavi prema izvođenju i stvaranju glazbe, neopterećenog regulama i klasifikacijama, pa je tako ova glazba smještena osim u koncertne dvorane, i u klupske prostore, i u vanjske prostore, kazališne i multimedijalne prostore, filmske i slične koncepte. Ovaj ansambl nerijetko prate vizualni, slikovni i plesni izričaji. Cilj projekta je da se predstave nove skladbe, te da se ova glazba promidžbeno realizira, dovede u širu primjenu, da se tako i kompozicije više slušaju i izvode, ne samo od strane ansambla već i drugih sastava koji su zainteresirani za izvođenje originalne nove glazbe.

Ansambl je do sada održao niz koncerata autorske glazbe u sklopu predstava, (Slika pokret zvuk, MM centar 2015.), samostalnih autorskih večeri, koje su i vizualno dopunjene (Zajednica Nijemaca i Europski dom 2016., 2017., i 2018.), u sklopu samostalnih izložbi (Europski dom 2016.). Na posljednjem je autorskom predstavljanju ciklusa "Sve je novo" 12.4.2018., uz samostalnu izložbu, u prostoru Zajednice Nijemaca u Hrvatskoj, i klubu Vinyl bilo praizvedeno pet novih skladbi. Članovi ansambla su: Dina Katnić - klavir, Igor Dorotić - truba, Andrea Dizdar - flauta, Vedrana Dizdar - klarinet, Ana Kovačić-  saksofon, Lana Beraković – violončelo i Tena Novak Vincek-  violina, kompozicija, scenografija.

 

 

Promocija novog albuma „Cognitions“ premijerno će biti održana zagrebačkoj publici 19.9., ulaz na promociju je besplatan, uz preporučenu donaciju od 30 kuna, te riječkoj publici 21.9., ulaznice za koncert, radi putnih troškova, će biti 50 kuna, na dan koncerta 70 kuna, mogu se već danas kupiti u Entrio sustavu (https://www.entrio.hr/event/tena-novak-ansambl-promocija-albuma-cognitions-6799), a album je dostupan na Bandcamp stranici ansambla!

https://tenanovak.bandcamp.com/album/cognitions

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni