Vije-sti

Predstavljena nezavisna novinarska nagrada Rock&Off

Predstavljena nezavisna novinarska nagrada Rock&Off

Hrvatski rock, alternativni, indie, elektronski i hip hop glazbenici dobili su vlastitu nagradu – riječ je nezavisnoj novinarskoj nagradi, Rock&Off!

Pokretači nagrade, koproducenti Unison - Hrvatski glazbeni savez i KD Tvornica kulture te organizator Hrvatsko društvo skladatelja, okupili su 70 predstavnika glazbenih portala, novina, televizija i radija – svi zajedno će predstaviti najbolje od suvremene hrvatske glazbe i nagraditi najbolje od bogate, ali medijski često zanemarene glazbene scene.

Nagrada Rock & Off dodjeljuje se u deset kategorija, a njeno glasačko tijelo čine istaknuti medijski profesionalci koji sustavno prate stvaralaštvo i aktivnosti domaće rock, alternativne, hip hop, indie, kantautorske i elektronske scene. Oni će tako nagraditi glazbenike u kategorijama album i pjesma godine, ali i najbolje nove izvođače u kategoriji „Veliki prasak“ te koncertne izvođače godine. Nagradit će se i izvođači u rock, alter-pop, elektro, hip hop i jazz kategorijama. Tu je i nagrada publike, koju će putem svoje platforme organizirati Iskon kao partner manifestacije.

Nagrada Rock&Off proizašla je iz glazbenog festivala RockOff koji je u četiri godine svog postojanja profilirao preko 70-ak bendova i izvođača koji su osim nagrada - snimanja albuma, singleova i videospotova - uspjeli zadobiti i jaču medijsku pozornost; od emitiranja na radijskim programima, preko gostovanja u televizijskim emisijama, do prisutnosti u tiskanim i elektronskim medijima. Nakon četiri godine, odlučili smo se okrenuti konceptu glazbene nagrade, koja će na drugačiji način, ispuniti isti cilj - da se čuje za mlade bendove" rekao je novinar i umjetnički direktor nagrade Hrvoje Horvat.

Direktor nagrade Krešimir Blažević, objasnio je sve kategorije i proceduru glasovanja od strane žirija: "U prvom će krugu novinari nominirati po deset prijedloga u svakoj kategoriji. Kada se prikupe sve nominacije i nakon uvida stručne komisije u ispravnost svih prijava po pravilniku, kreće se u glasovanje. Svaki novinar moći će u svim kategorijama izabrati tri prijedloga, osim u kategoriji albuma u kojem će birati pet prijedloga".

Glavni tajnik Unisona, koproducenta ove manifestacije, Davor Drezga najavio je veliku dodjelu nagrade u zagrebačkoj Tvornici kulture, 31. siječnja 2019. koja, navodi, produkcijski neće nimalo zaostajati za sličnim eventima europskih nezavisnih glazbenih nagrada, a prijenos uživo pratit će gledatelji Iskon.TV-a. „Koncept nagrade temelji se na činjenici da niti jedna uspostavljena nagrada u Hrvatskoj ne prepoznaje dovoljno bujajuću suvremenu glazbenu scenu koja obuhvaća zaista široki raspon", dodao je Drezga.

Novinar i voditelj stručne komisije Aleksandar Dragaš osvrnuo se na način pregledavanja samih prijava, ali i još jednom naglasio važnost ove nagrade jer će novinari sami predložiti, a potom i odabrati glazbenike koji su bili najuspješniji u protekloj godini.

Cilj nagrade je promocija kvalitetne domaće autorske glazbe i njen daljnji medijski, koncertni i diskografski razvoj. „Drago nam je što u šestu godinu pokroviteljstva dobrih glazbenih projekata na području Hrvatske ulazimo s nagradom Rock & Off. Bit ćemo svojevrsni glas svih ljubitelja glazbe koji će u siječnju na Iskon web stranici imati mogućnost odabrati kome će dodijeliti nagradu publike.“, dodao je Krešimir Madunović iz Iskona.

U konkurenciju nagrade ulaze izdanja objavljena u razdoblju od 1. prosinca 2017. do 1. prosinca 2018., dok će nominirani biti objavljeni početkom siječnja 2019. Završna dodjela bit će u Tvornici Kulture, 31. siječnja, uz sadržajan program i glazbene izvedbe najboljih po izboru glazbenih novinara.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni