Vije-sti

Pratite na uživo Sound Reportu - večeras treća po redu solo izvedba povodom 20. rođendana Cantus Ansambla!

photo: Cantus Ansambl, credit: Vedran Metelko/MBZ

Pratite na uživo Sound Reportu - večeras treća po redu solo izvedba povodom 20. rođendana Cantus Ansambla!

Kolektiv kreativnih i izvrsnih solista koji čine Cantus Ansambl nastavlja nam poklanjati vrhunsku glazbu povodom svog 20. rođendana! Željeli su svoje dvadesetogodišnje putovanje obilježiti na najbolji mogući način – uz 20 vrhunskih solo izvedbi članova ansambla, čime se želi istaknuti i kako je Cantus uvijek bio skup vrsnih glazbenika i solista koji se udružuju u zajedničkom muziciranju.

S predstavljanjem svojih izvedbi u sklopu slavljeničkog ciklusa “20 za 20”, krenuli su nimalo slučajno 24. travnja ove godine – točno 20 godina od dana kada je Cantus Ansambl održao svoj prvi koncert, u okviru Muzičkog biennala Zagreb.

Violinist Martin Draušnik predstavio je djelo "Il piccolo catalogo dei sospiri" Berislava Šipuša, nakon toga je harfistica Mirjana Krišković predstavila "Žalobne varijacije" Tomislava Uhlika, a klarinetist Danijel Martinović večeras u 20 sati predstavlja djelo "Dvije reminiscence" Antuna Tomislava ŠabanaSolo izvedbu možete pogledati na Sound Report portalu i na službenom YouTube kanalu Hrvatskog društva skladatelja.

U godini osnutka Cantus Ansambla, njegov je osnivač i umjetnički ravnatelj, Berislav Šipuš, svome ansamblu ovim riječima otvorio put: “Cantus je i… želja da suvremenoj glazbi pristupimo s visokim izvođačkim i profesionalnim kriterijima, to je želja za otkrivanjem Novog i Nepoznatog, ona nas je i sastavila u zajedništvo. I želimo da to Putovanje, koje upravo započinje, bude koliko je moguće zanimljivo, da potraje što dulje i da uvijek bude ispunjeno Znatiželjom i Čuđenjem.... Traganje za nepoznatim nikada nije prestalo, a već 20 godina suvremena glazba živi u Hrvatskoj, posebno ona hrvatskih autora. I živi, diše i komunicira pod okriljem HDS-a upravo kroz ovaj jedinstven kolektiv – Cantus Ansambl.

 

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni