Vije-sti

Paraf uživo! na nosaču zvuka i u klubu Boogaloo

photo: Paraf, credit: Paulo Dukić

Paraf uživo! na nosaču zvuka i u klubu Boogaloo

Početkom travnja ove godine kultni je Paraf, u novoj, proširenoj postavi, u riječkom Exportdrvu održao koncert kojim su predstavili svoja tri legendarna albuma (“A dan je tako lijepo počeo”, "Zastave” i “Izleti”) te prvi put uživo izveli nove materijale među kojima je publika imala priliku čuti 'Bez lica', ‘Dosta!’ i ‘Novi Berlin’.

Koncert je bio idealna prilika za vizualno ovjekovječiti izvedbe nastale prije više od 40 godina, u novim verzijama i za punk bend netipično, osmeročlanom sastavu.  

Prvi live uradak Parafi predstavljaju pjesmom i videom ‘Želim biti vojnik’, originalno s albuma “Izleti”, objavljenog davne 1981. Jedan je to od ključnih post-punk albuma na ovim prostorima, a u vrijeme objave predstavljao je još jedan revolucionarni korak za regionalnu diskografiju. Bio je to prvi album Parafa u postavi s vodećim ženskim vokalom, kada je Pavica Čabrijan aka Vim Cola zamijenila Valtera Kocijačnića. Bendu su se tad priključili Mladen Ritchie Vičić na gitari i Raoul Varljen na sintesajzeru, a od prijašnje postave tu su i dalje bili Zdravko Zdrave Čabrijan te Dušan Ladavac Pjer.

“Izleti” su u ono vrijeme snažno utjecali na regionalnu glazbu, neke pjesme s albuma bile su soundtrack respektabilnih filmova, a Vim Cola postala je prva frontwoman novovalne scene. Posebno, vinilno reizdanje (s dvije bonus pjesme), must have za sve kolekcionare i ljubitelje žanra, objavljeno je 2022. u izdanju Dallas Records, i njime je zaokružena trilogija special edition vinilnih izdanja Parafa.  

Osim što je zabilježen kamerom, riječki koncert Parafa pretočen je i u fizičko CD izdanje, koje će se na tržištu pojaviti početkom prosinca, a čija će se zagrebačka promocija 17. prosinca u klubu Boogaloo. Proširena, osmeročlana formacija Parafa objedinjuje obje orginalne postave i obogaćena je s još nekoliko pasioniranih glazbenika te sada djeluje i nastupa u sastavu: Pavica Čabrijan (vokal), Zdrave Čabrijan (bas, vokal), Raoul Varljen (klavijature), Valter Kocijančić (gitara, vokal), Deni Šesnić (gitara), Iva Močibob (vokal), Vava Simcich (gitara) i Alen Tibljaš (bubnjevi), čijoj se moćnoj energiji definitivno treba prepustiti uživo.

Osim za vrhunski glazbeno-scenski doživljaj, zagrebački koncert bit će prilika i za obnoviti vaše vinilne kolekcije, stoga, zabilježite datum (17.12.) i vidimo se u Boogaloou! 

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni