Vije-sti

Ogenj u Tvornici - tako se moglo i do jutra!

Ogenj u Tvornici - tako se moglo i do jutra!

Mnogima veseli produženi vikend, a nekima je bila samo izrazito topla, gotovo ljetna subota navečer, upriličena dobrim svirkama po cijeloj metropoli.

Moje vibracije su navigirale ka Tvornici, točnije Malom pogonu, kako bi se još jednom obradovala, zajedno s ostatkom publike pjesmama nastalim u srcima Međimuraca/Prigoraca. Energični punk rock folk sastav Ogenj upriličili su intimniju proslavu izlaska svog albuma prvijenca "Domaj", a izrodila se prava kajkavska fešta.

Set odlične glazbe započeo je oko 22 i 30 i pratio nas gotovo do ponoći, a da se publiku pitalo, moglo se tako do jutra. Lako je to reći jer upravo promatrajući Ogenjaše kako to rade, zabava djeluje kao pokretač ne tako jednostavnog posla glazbenika. Pa odmah u startu: Dragi Ogenj, hvala vam što ste se naradili da nama bude lijepo!

Na samom početku se dalo primijetiti da je ozvučenje izvrsno i da su svi instrumenti izrazito čujni, a Tomislavov vokal nisu bacali u sjenu cijele priče. Pomalo keltski uvod, dramatične violine i moćnog bubnja dali su naslutiti razvoj svirke. Čujnost instrumenata definirala je energiju u prostoriji, u ovom slučaju, atmosfera je izrazito brzo postala plesna i vesela kako priliči domaćinima večeri. Kao da je jučer bilo, sjećam se kako su mi svojom svirkom prošle godine popravili raspoloženje na In musicu nakon kaotičnog pljuska. Sinoć su samo potvrdili da im je to životni poziv, veseliti svirkom i istovremeno stvarati autentično i moćno.

Nakon kraćeg seta bendu se na bini pridružuje Ante Prgin Surka koji je ujedno producent albuma "Domaj", a kao multiinstrumentalist, pridonio je sinoć svirkom na trubi. Što se pjesama tiče, "Hote, hote" i "Ljubaf na najjakše" su vladale dvoranom, a sve ostale ih veselo pratile. Riječi pjesama ukazuju da je većina koncentracije na ljubavnoj tematici i zajedništvu. Tako mi je u dva navrata, slušajući stihove "Svi kak jen" i "Doma je naj" došao navijački osjećaj i jasna poveznica s irskim melosom, ne toliko glazbeno uspoređivački, više energijom koja odjekuje na recimo nastupima Flogging Mollya.

Ako već niste ili jeste, toplo preporučujem dozu veselja i ugode uz ovaj relativno novi hrvatski bend. Ne samo da ćete se zabaviti, usput naučiti koju kajkavsku, nego zasigurno doma ići s osmjehom na licu.

Gordana Viboh
Gordana Viboh

Powered by great vibes.