Vije-sti

Objavljeni datumi održavanja jubilarnog 10. INmusic festivala

Objavljeni datumi održavanja jubilarnog 10. INmusic festivala

[caption id="attachment_2718" align="aligncenter" width="547"]INmusic festival © Filip Bušić INmusic festival © Filip Bušić[/caption]

Započele su pripreme za jubilarno deseto izdanje INmusic festivala, najvećeg hrvatskog open air festivala. Na službenim stranicama festivala već je otvorena lista želja gdje posjetitelji mogu upisati svoje favorite koje bi željeli vidjeti na jubilarnom desetom izdanju INmusica koje će se održati od 22. do 24. lipnja na Jarunu.

Da najveći domaći open air festival itekako sluša želje svojih posjetitelja i prati najaktualnije svjetske trendove svjedoči i popis izvođača koji su nastupali na pozornicama INmusic festivala. Od Morrisseya i Franz Ferdinanda koji su bili glavni izvođači prvog izdanja festivala, tu su bili i Iggy Pop & The Stooges, Nick Cave & The Bad Seeds, Prodigy, Moby, Massive Attack, Kraftwerk, Jamiroquai, New Order, Arctic Monkeys i mnoge druge svjetske zvijezde.

Proteklo izdanje INmusica ponudilo je odličan i dugo iščekivani nastup jednog od najvećih imena suvremene glazbe The Black Keys, legendarne Pixies koji su pokazali da sa stažem raste i energija, psihodelične MGMT, iznimno popularne Britance Foals i Škote The Fratellis te mnoge druge.

Otok mladosti postao je premalen za sve bendove, dodatne sadržaje i brojnu publiku koja dolazi na festival pa je stometarski pontonski most postavljen kako bi kamperi dobili svoj poseban otok i luksuz susjednog Otoka Trešnjevka. INmusic festival je već godinama najbolje mjesto za ulazak u najtoplije godišnje doba pa je posjetiteljima osigurana posebna plaža, sportske aktivnosti, izleti, internet i druge blagodati kako bi odmorili između burnih festivalskih dana... Vratio se i Hidden stage i sa sobom donio iznimno atraktivan šator ispod kojeg su nastupili manje poznati, ali iznimno kvalitetni izvođači. Naravno da to nije sve i oni koji su bili na festivalu znaju kako je to izgledalo.

A posjetitelja je zaista bilo. Sve ove festivalske blagodati je iskoristilo čak 70 000 ljudi koji su u 3 festivalska dana boravili na Otoku mladosti i 4000 kampera, a svi oni su došli iz više od 50 zemalja. Bilo je tu susjeda iz Slovenije, Srbije, BiH, ali i Mađara, Talijana, Austrijanaca, Nijemaca, Francuza, nezaobilaznih Britanaca, ali i onih koji su putovali znatno više kako bi bili dio INmusic festivala poput Amerikanaca ili Australaca.

Bogat program najvećeg hrvatskog festivala vidljiv je kako za gospodarstvo sredine u kojoj se održava, tako i za kulturno turističku ponudu kontinentalne Hrvatske. Kroz dolazak festivalskih posjetitelja koji koriste čitav spektar usluga u Zagrebu, INmusic festival ostvaruje prihod za glavni grad države od preko 20 milijuna kuna.

Turistički i kulturni doprinos INmusic festivala kontinuirano raste. Ove godine je festival sudjelovao sa čak 15% u ukupnom broju noćenja u Zagrebu ostvarenih u lipnju. Kada se tome pridoda bogat program koji festival nudi, i ako se u obzir uzme promocija world music glazbe u čemu INmusic festival prednjači u Hrvatskoj, onda je lako uvidjeti značaj najveće manifestacije koja se odvija u ljetnoj sezoni i to u kontinentalnom dijelu Hrvatske.

Nema sumnje, INmusic festival grabi velikim koracima prema naprijed, a za deseti rođendan festival želi iskoračiti još dalje. Ono što je već sada sigurno, jubilarno izdanje festivala bit će još bolje, veće i značajnije. Od mnogih iznenađenja koja se pripremaju za jubilarno deseto izdanje festivala, možemo za početak istaknuti da će festival nulti dan zamijeniti punim programom redovnog festivalskog dana. Nulti dan, koji je do sada bio svojevrsno zagrijavanje za dva redovna dana festivala te je pružao manji opseg glazbenog programa i manje poznata glazbena imena, postat će prvi redovni dan festivala s punim programom gdje će nastupiti prvi od headlinera festivala. Na taj način festival će u svom jubilarnom 10. izdanju prvi put trajati puna tri dana i to zahvaljujući očekivanoj pomoći Grada Zagreba i gradonačelnika Milana Bandića.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni