Vije-sti

Objavljen

Objavljen "Oceans Apart" - debitantski EP grupe Beluga

"Oceans Apart" naziv je EP-a prvijenca zagrebačkog alternative / instrumental benda Beluga. Radi se o četiri pjesme snimljene u vlastitom aranžmanu, a miksane u studiju Green Hill s producentom Jelenkom Hodakom, poznatom po radu s Afion, Rebel Star i L.H.D.

Zvuk Beluge karakterizira naglašena atmosferičnost i melankolija, iako su pjesme ritmički čvrste i ne nedostaje im žestine. Muzika bez tekstova za Dejana Jeličića (gitara, klavijature), Tomislava Turkovića - Lava (bas, elektronika) i Dubravka Dragojevića - Zeta (bubanj, elektronika) predstavlja poseban izazov jer se kroz melodije, efekte i cijelu audio-vizualnu strukturu (bend koristi i video projekcije tijekom svojih nastupa) slušateljima dočarava ono o čemu pjesme "govore". Princip je to koji koriste brojni post rock, space rock, surf i drugi instrumentalni bendovi, pa iako se bend najčešće uspoređuje s žanrovskim velikanima poput God Is An Astronaut, Mogwai, Explosions In The Sky... pogrešno bi bilo Belugu nazvati post rock bendom, obzirom da u zvuku koriste i utjecaje alternativnog zvuka 80-ih, stoner rocka, pa čak i grungea. Stoga "Oceans Apart" u svojih 30-ak minuta trajanja (pjesme traju po 6, 7, 8... minuta) predstavlja eklektičan materijal koji bi se trebao svidjeti raznim profilima slušatelja.

Beluga je nastala 2018. godine, a članovi su aktivni na sceni od još devedesetih (Analena, Ha Det Bra, Pepel Puh, I Don't Think So!, Pitsome Pete... samo su neki od bendova u kojima su prethodno djelovali). Bend je u početku bio dvojac koji je uz pomoć efekata i loopera zadao temelje prvim pjesmama, a nakon priključenja basiste Tomislava Turkovića dobiva na ritmičnosti, žestini i više organskom zvuku. Samim time širi se i zvučna slika benda, upotpunjena video projekcijama u vlastitoj produkciji. Svoju glazbu Beluga je do sad prezentirala publici u Zagrebu, Koprivnici, Križevcima, Đurđevcu, Konavlima, a uskoro će imati priliku zasvirati i u susjednoj Sloveniji. Priključenjem sve širem krugu bendova iza kojih stoji etiketa Geenger Records bend je našao savršenu platformu za, nesumnjivo, uspješnu buduću suradnju.

Osim kao bend Beluga djeluje i kao svojevrsni kreativni kolektiv, pa je tako Zet zadužen za snimanje zvuka benda i elektroniku i video, basist Lav za dizajn i art direkciju, a Dejan je vlasnik Pitsome brenda za tisak, pod čijim okriljem nastaju Belugine majice i ostali merch.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni