Vije-sti

Non Servium i Motus stižu u Attack

Non Servium i Motus stižu u Attack

Torpedo Syndicate 28. veljače u zagrebački AKC Attack dovodi madridske Brutal Oi! huligane Non Servium i lokalne punk legende Motus Vita Est!

Non Servium je nastao 1997. godine kada su postfrankističke madridske ulice bile prepune bijede, droge i neonacista. Non Servium su svojim glazbenim angažmanom, ali i aktivnim sudjelovanjem postali kičma madridskog i španjolskog antifa pokreta koji je isprao fašizam s gradskih ulica te koji danas čini jednu od najvećih antifašističkih punk/skinhead/navijačkih scena u Europi.
Njihovo ime je iskrivljena inačica latinskog "Non serviam!" iliti "Neću služiti!" što je po priči Lucifer odbrusio Bogu.

Muzički, svoj stil nazivaju Brutal Oi! a koji je zapravo savršen spoj pjevnih i nabrijanih Oi! refrena te brzog i nadrkanog hardcore i street punk zvuka.
Za razliku od brojnih današnjih plastičnih working-class bendova Non Servium su u punom smislu riječi radnička djeca s ulice. Šprice u javnim WCima, makljaže na metro stanicama i ulice pune kurvi i fukara bili su njihova madridska svakodnevnica u kojoj su stasali.
U svojim punk himnama pjevaju o svemu od svog života ispunjenog alkoholom, borbi s ovisnošću, punkom, zajebancijom i nasiljem pa sve do politički nabijenih tema o fašizmu, Crkvi, policiji, vladi, siromaštvu, ali i samokritika o beskičmenjaštvu i pošasti "apolitičnosti" na europskoj punk i skinhead sceni. 
Bend sa eksplozivnim live nastupom koji nudi puno više energije publici nego li velika većina ostalih. Dođite se uvjeriti u to, podržite i zabavite se.

Kao "predgrupa" Madrižanima nastupiti će prekaljene zagrebačke hardcore punk legende Motus Vita Est!

Motus se nakon jedanaest godina od zadnjeg albuma vraća s novim koji je po mnogima "jako dobar, te tehnički najbolje snimljen album do sad". Publici su već poznate pjesme "Duge Noći" za koju je snimljen spot, te "Gle", a sada je tu još osam nabrijanih i muzički te tekstualno beskompromisnih komada u njihovom stilu. Uz nove pjesme bend će svirati i svima poznate stare stvari te neke koje nisu izvodili već godinama. 3. siječnja 1988. snimljen je prvi demo (Motus Vita Est, Konfuzija, Demokracija, Degradacija i Sahara-utopija) i od tada avantura počinje. Pjesmom "Živjela sloboda stvaranja!" odriču se strogo stilskog etiketiranja kroz slobodu svega što koristi atmosferi određene pjesme. Simbol toga je i logo Motusa, čovjek koji razbija okvire u svim mogućim smjerovima. Iako početkom '88. nije bilo HC punk scene u Zagrebu, koncerti su bili dobro posjećeni a samim tim je potaknut nastanak još srodnih bendova - Euforija, Loše Ponašanje i dr.  Nakon što su snimljena 3 demo-a izlazi kaseta "Everything Is Disco But Hardcore", a iduće godine nakon izlaska na raznim kompilacijama snima se LP" Cogito Aude" za bečki Sacro Egoismo. Slijede učestale svirke po inozemstvu, pretežno Austriji (prvi vanjski koncert je bio 29.05.'89. sa Soul Sideom u bečkoj Areni), a prvi spot je snimljen 1992. za pjesmu Hala.
Novi album "Nasred Puta" Motus objavljuje na svojoj etiketi Fast & Strong 1995. godine.Nakon toga Motus svira koncerte i ulazi u studio. Album "Razlike" nastao je samo u 2 tjedna, kako dečki kažu "najbrže i najugodnije budući da smo cijele dane provodili zajedno živeći pravi punk". Zagrebačka promocija održana je u tada novootvorenom klubu Močvara, a vanjska u bečkom klubu Chelsea saprijateljima iz Z.L.F. Za pjesmu "Dobro Jutro" snimljen je animirani spot. Album "Psi" je izašao za Zvuk Močvare.
Postavu čine: Hogar-vokal, Kizombie- gitara, Krumpa-gitara, Vanja-bas i Škrga-bubanjevi.

Karte nabavite od 19.1. u Dirty old shopu (Tratinska 18) po pretprodajnoj cijeni od 70 kuna. Na dan koncerta cijena će im iznositi 90 kuna. Kartu svakako osigurajte na vrijeme, a za sve ostale informacije kontakt mail je: torpedosyndicatezagreb@gmail.com

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni