Vije-sti

Najznačajniji hrvatski komorni sastav Papandopulo kvartet zatvara 10. MAGfestival

Najznačajniji hrvatski komorni sastav Papandopulo kvartet zatvara 10. MAGfestival

Najznačajniji i s punim pravom najeksponiraniji domaći komorni sastav Papandopulo kvartet zatvorit će 10. jubilarni MAGfestival i to s praizvedbom dva djela skladatelja Ante Grgina i Margarete Ferek Petrić u subotu (7.9.) u 20 sati u Muzeju grada Splita

Jubilarni deseti MAGfestival - međunarodni festival komorne glazbe i ove se godine od 28. kolovoza do 7. rujna održava u organizaciji Udruge mladih akademskih glazbenika (MAG) i Muzeja grada Splita. Ovogodišnji glazbeni program jubilarnog desetog MAGfestivala donosi umjetnički najvrjedniji i najbogatiji program do sada. Uz popratni program tijekom jubilarnog festivala održava se pet vrhunskih koncerata komorne glazbe, u sklopu kojih će biti praizvedeno sedam djela hrvatskih skladatelja naručenih za deseti MAGfestival.

Jubilarni 10. MAGfestival završava s koncertom u subotu (7.9.) na kojem će nastupiti Kvartet Papandopulo kojeg čine četvorica hrvatskih saksofonista, Nikola Fabijanić (sopran saksofon),  Gordan Tudor (alt saksofon), Goran Jurković (tenor saksofon) i Tomislav Žužak (bariton saksofon).

Njihovi koncerti redovito su praćeni burnim odobravanjem publike i pohvalama kritike. Osobitu važnost Kvartet pridaje promicanju suvremene glazbe hrvatskih i inozemnih autora, pa su tako praizveli skladbe Ante Knešaureka, Mirele Ivičević, Frana Đurovića, Mattiasa Kranebittera, Juliana Gamischa, Dubravka Palanovića, Tene Ivane Borić, Krešimira Seletkovića, Ivana Končića, Šimona Vosečeka, Željka Brkanovića, Davora Bobića, Tomislava Uhlika te Gordana Tudora. Surađuju s mnogim glazbenicima, među kojima sa Zagrebačkim kvartetom, Zagrebačkim solistima, Zagrebačkim kvartetom saksofona, Draganom Sremcem, Ivanom Batošem, Lindom Mravunac-Fabijanić te stranim eminentnim saksofonistima kao što su Arno Bornkamp, Jean-Denis Michat, Jean-Yves Fourmeau, Lars Mlekusch, Amstel quartet te Mobilis quartet.

Godine 2013. objavili su prvi album „Papandopulo“ koji je od pet nominacija za nacionalnu diskografsku nagradu osvojio Porina za najbolju skladbu. Unatrag nekoliko godina ovaj album najprodavaniji je album klasične glazbe u Hrvatskoj. 2015. godine Kvartet je objavio svoj drugi nosač zvuka „Per quattro“, a 2017. i treći album „Scherzo“, sva tri u izdanju Croatia Records, kojima je opravdao očekivanja.

Kvartet je održao preko 200 koncerata na svim poznatijim festivalima i glazbenim manifestacijama u Hrvatskoj te je redovit gost na pozornicama i festivalima u Italiji, Francuskoj, Mađarskoj, Austriji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori te Srbiji. Članovi Kvarteta bave se i pedagoškim radom na muzičkim akademijama u Zagrebu, Splitu, Sarajevu i Novom Sadu, na glazbenim školama u Zagrebu, Jastrebarskom i Samoboru, a djeluju i kao mentori- predavači na majstorskim radionicama u Hrvatskoj i u inozemstvu. Zajedno su pokrenuli Školu saksofona u Jaski, međunarodni proljetni seminar u Jastrebarskom za učenike i studente saksofona. Taj izuzetno uspješan projekt donio im je Nagradu Grada Jastrebarskog za 2014. godinu.

Kvartet Papandopulo će izvesti i dvije praizvedbe. Riječ je o skladbi "Sonata za 4 saksofona" Ante Grgina i  "It’s difficult when bananas eat monkeys" Margarete Ferek Petrić.

Ante Grgin rođen je 1945. godine u Kaštel Novom. Studij klarineta završio na Muzičkoj akademiji u Beogradu. Niz godina bio je prvi klarinetist Beogradske filharmonije, a 1995. je postao profesor klarineta na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu. Osvojio je brojna priznanja na natjecanjima u Ženevi, Münchenu, Pragu i često je bio član žirija na mnogim nacionalnim i međunarodnim natjecanjima. Među brojnim nacionalnim nagradama posebno se izdvaja Nagrada za životno djelo Udruženja muzičkih umjetnika Srbije. Njegov skladateljski opus u kome se isprepliću elementi jazza, evergreena i klasike, obogatio je literaturu za puhačke instrumente.

Margareta Ferek Petrić rođena je 1982. u Zagrebu. Obrazovala se na Sveučilištu za glazbu i primijenjene umjetnosti u Beču kod Ivana Eröda, Chaye Czernowin i Klaus Peter Sattlera. Dobitnica je brojnih stipendija raznih ustanova i zaklada. Godine 2011. dobila je nagradu  “Theodor Körner” za orkestralnu kompoziciju “Take 7”, te 2017. Nagradu grada Beča za glazbu. Margareta je napisala velik broj solo i komornih skladbi, vokalnih i orkestralnih djela, glazbu za kazalište i big band. Njene kompozicije redovito izvode ugledni ansambli i glazbenici diljem svijeta, a njena glazba je objavljena na albumima izdanima kroz Decca Records i Croatia Records. Margareta živi i radi u Beču.

 

Program:

 

Pierre Max Dubois:

Quatour pour Saxophones

Ouverture

Doloroso

Spirituoso

Andante, Presto

Igor Stravinsky:

Circus Polka

Margareta Ferek Petrić:

It’s difficult when bananas eat monkeys (praizvedba)

Regis Campo:

Tintamarre

Ante Grgin

Sonata za 4 saksofona (praizvedba)

Davor Bobić:

Choral i Scherzando

Phillipe Geiss

Patchwork

 

Koncert će se održati u Muzeju grada Splita (Papalićeva 1) u 20 sati. Cijena ulaznica je 40 kn, a mogu se kupiti na recepciji Muzeja grada Splita. Karte su mogu i rezervirati na kontakt telefon 021/ 360 – 171. Kako bi posjetiteljima koncerata priuštili poseban doživljaj uz kupljenu ulaznicu posjetitelji imaju slobodan ulaz u Muzej grada Splita i Galeriju Emanuel Vidović tijekom trajanja festivala.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni