Vije-sti

Najstariji gudački kvartet na svijetu i zadarska violistica nastupaju u travnju

Najstariji gudački kvartet na svijetu i zadarska violistica nastupaju u travnju

Zbog epidemiološke situacije u zemlji i Europi koncert iz ciklusa Zadarskog komornog orkestra planiran za 8. veljače odgađa se za travanj. Točan termin objavit će se naknadno.

Pretplatnički ciklus se nastavlja - nakon siječanjskog Schubertova Zimskog putovanja u dojmljivoj izvedbi bas-baritona Krešimira Stražanca i pijanista Danijela Detonija, krajem veljače dolazi Zagrebački kvartet, najstariji hrvatski komorni glazbeni ansambl, ujedno i najstariji aktivni gudački kvartet na svijetu, osnovan davne 1919. godine.

Prvotnu četvorku činili su violinisti Vaclav Huml i Milan Graf, violist Ladislav Miranov i violončelist Umberto Fabri. Tijekom više od stoljeća djelovanja svoj doprinos Zagrebačkom kvartetu dalo je tridesetak glazbenika među kojima su Stjepan Šulek, Josip Klima, Zlatko Balija, Đorđe Trkulja, Marija Cobenzl, Goran Bakrač, Ante Živković, Josip Stojanović, Goran Končar, Sergej Evseev, Marin Maras i drugi, a današnji sastav čine Martin Krpan, braća Hrvoje i Davor Philips te Martin Jordan.

Zagrebački kvartet je odsvirao preko 4000 koncerata na svim kontinentima, snimio više od 60 ploča za razne svjetske izdavačke i radijske kuće kao što su Sastruphon, RCA, Melodicom, Da Camera Magna, Croatia Records, ALM Records i druge. U mnoštvu domaćih i inozemnih priznanja i nagrada ističe se nagrada za životno djelo Vladimir Nazor iz 2009. godine.

U Zadru će se predstaviti dvama remek-djelima češkoga romantičara Antonína Dvořáka - njegovim posljednjim gudačkim kvartetom, te Kvintetom op. 97, podnaslovljenom „američki“ (jer je nastao za skladateljeva posjeta Novom svijetu). U Kvintetu, koji pored uobičajene forme dodaje još jednu violu, pridružit će im se Lucija Brnadić, Zadranka koja je, nakon dvostruke diplome - violine i viole - na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji otišla u Brazil gdje je šest godina muzicirala u prestižnom Simfonijskom orkestru São Paula (Orquestra Sinfônica do Estado de São Paulo). Po povratku u Hrvatsku djeluje u Zagrebačkim solistima, kvartetu Porin, ansamblu Cantus, Varaždinskom komornom orkestru i Zadarskim komornim orkestrom. Članica je Zagrebačke filharmonije na mjestu solo-viole.

Koncert je na rasporedu u utorak, 23. veljače u 20 sati u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru. Ograničen broj ulaznica za one koji nisu pretplatnici dostupan je na adresi ulaznice.hr.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni