Vije-sti

Moritz Somin Geist u Močvari

Moritz Somin Geist u Močvari

Novo događanje u Galeriji Močvara, čiji je godišnji program posvećen umjetnosti zvuka, 10. ožujka, predstaviti će njemačkog umjetnika Moritza Simona Geista, koji izvodi elektroničku glazbu u društvu neobičnih glazbenika – mehaničkih robota.

Moritzovi projekti obuhvaćaju različita područja, od tonalnog hakiranja do robotike i automatiziranih instrumenata koji omogućuju nov pogled na fenomen sučelja između stroja i čovjeka. Projekte je predstavio na brojnim europskim festivalima i izložbama poput festivala Ars Electronica 2014, Club Transmediale 2013 i Mapping Festivala. Surađivao je s izvođačima kao što su Mouse on Mars i TyondaiBraxton. Dio je robotičkog sound kolektiva SonicRobots.

Glavni je robot instalacija pod imenom MR-808, robotička replika poznate elektroničke ritam mašine TR-808 i prva robotička instalacija koja oživljava i prenosi elektroničke zvukove tog kultnog instrumenta. TR-808 se koristio na više popularnih hit albuma, više od ijedne druge ritam mašine, i danas uživa ikonički status u glazbenoj industriji. Umjetnik u live performansu upravlja instalacijom i naglašava ishodišta elektroničkog zvuka 80-ih na specifičan način koji se razlikuje od konvencionalnih medija, pomoću fizičkih kretnji robotičkih dijelova instalacije i svjetla koje je sinkronizirano sa zvukom. Na taj se način u glazbu uvodi estetika greške, budući da ritam koji proizvodi robot nikada ne može biti predvidljiv kao što je to zvuk generiran na računalu. Nakon otvorenja izložbe i performansa u četvrtak, 10.3. u 19:30 sati, u velikoj dvorani Pogona Jedinstvo, interaktivnu instalaciju MR-808 moguće je pogledati i isprobati u petak i subotu, 11. i 12.3. od 17:00 do 20:00 sati, a s umjetnikom porazgovarati u petak 11.3. od 19:00 sati.

Upad je besplatan

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni