Vije-sti

Moćan spot za pjesmu

photo: Lika Kolorado, credit: Hrvoje Baudoin

Moćan spot za pjesmu "Kontura" Like Kolorado osvrće se na plastični standard ženske ljepote

Hvaljeni domaći bend Lika Kolorado objavio je naslovni singl albuma "Kontura" skupa s pratećim videospotom. Pozadinu spota i moćnu poruku objasnili su oni sami.

U jeku novonastalih događanja, uključujući nedavnu, katastrofalno nazadnu odluku Vrhovnog suda SAD-a po pitanju pobačaja, napravili smo spot koji podsjeća da je, barem koliko mi primjećujemo, mizoginija u našim prostorima stvar sustavne represije koja je duboko u našem društvenom poretku, toliko maliciozno suptilna da ju često zaboravimo i primijetiti. Svi mi, svaki jedan od nas, na svoj neki način, bez obzira na spol, održavamo taj poredak na životu, često nesvjesni da to činimo. U odnosu na ovaj video uradak, a i pjesmu koju farba, pokušali smo govoriti o očekivanjima koje imamo prema ženama i njihovim tijelima - kako izgledati, kako se ponašati, što od tih tijela tražiti, često robotski odstranjenima od osobe kojoj ono pripada. Djevojka koja dolazi na set te je podložena sređivanju za neko snimanje postaje nešto drugo, netko drugi, neka fiktivna i često nedostižna slika ideala kojega svi namećemo jedni drugima unatoč znanju koliko ono može štetiti, koliko put ka tom nedostižnom idealu proždire individuu i društvo kojem pripada", kažu iz benda.

Mlada domaća glumica Lucija Rukavina zvijezda je spota "Kontura", šminku potpisuje Sanja Hrstić, asistentica šminke i odgovorna za kostime je Iva Rukavina, a za kameru je zaslužan Igor Ilić. Režiju spota potpisuje pjevač i autor benda, Filip Riđički.

"Ni mi sami u bendu nismo imuni - sama pjesma "Kontura" svojevrsno je pomirenje i priznanje barem mene kao autora teksta, koliko i sam svojim očekivanjima podržavam taj plastični standard ženskoga tijela i ljepote, koliko god je prečesto nedostižan. “Od mene se očekuje da od tebe to očekujem” kaže sama pjesma, u samom refrenu gdje inzistiram da se svaki jedan od nas “lomi gdje žulja”, lomi tamo gdje ne možemo popuniti taj plastičan, nametnuti kalup onoga što smo sami na pijedestal postavili kao ono čemu moramo stremiti. Zaključak je ovoga benda da je i to, to nametanje ideala ženskoga tijela, itekako faktor, koliko god suptilan, zabrane suvereniteta žene nad vlastitim tijelom. Jedan je od koraka između suptilnog nametanja onoga kako očekujemo od tebe da izgledaš, do upravo groznih, recentnih događanja po pitanju ženskih prava", ističe Riđički.

Hvaljeni album "Kontura" (Classic Records) ujedno je drugo studijsko izdanje Like Kolorado, koje možete poslušati na svim streaming servisima

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni