Vije-sti

Milkilo, Žen i Šumski u Attacku

Milkilo, Žen i Šumski u Attacku

Klupski program Živ Žar Žur prvo novogodišnje izdanje u zagrebačkom klubu Attack zakazuje za srijedu 20. siječnja 2016. Nastupaju francuski noise dvojac Milkilo, zagrebački veterani nezavisne scene Šumski, kao i audio-vizualni kolektiv Žen, vlasnice jednog od najboljih izdanja protekle godine, a koncert će ujedno biti i promocija vinil izdanja hvaljenog albuma "Jantar".

Bučni francuski dvojac Milkilo uz bubanj i bas gitaru stvara svoju verziju žanra noise, ne ograničavajući se samo na taj pravac. Njihova glazba na razne načine iskorištava zvuk, prelamaju ritmove i spajaju žanrove, pa nerijetko uklope dub, hardcore ili sludge. Krajem 2014. godine izdali su svoj debitantski album "Ostéologie des pères" za nezavisnu francusku izdavačku kuću Vox Project, a do sada su nastupali po cijeloj Francuskoj, Italiji, Austriji, Sloveniji, Češkoj, Njemačkoj, Španjolskoj, Sloveniji, Hrvatskoj, dijeleći pozornicu s imenima kao što su Raein, Khuda, Dub Orchestra, Jubilé ili Vlasta Popić. Milkilo je bend koji svojim bučnim i izmiješanim žanrovskim ekspedicijama dostavlja veliku energiju u nastupima.

Audio-vizualni četveročlani bend Žen u svom radu kombinira kompleksne aranžmane s bogatim vizualima te tako stvaraju potpuno autentično psy indie rock iskustvo. Žen se poigravaju i seciraju rodne stereotipe, te povezuju granice audio-vizualnih umjetnosti, zazivaju putovanje kroz vokalne harmonije koje su uronjene u progresivnu simbiozu gitare, basa, bubnjeva i synthova. Do sada predstavljen singlovima "Kraj početak" i "Igra protona, elektrona i neutrona", novi, aktualni album "Jantar" donosi specifičan, slojevit i kompleksan zvuk koji je teško žanrovski definirati, a kreće se u smjeru dream popa, post-rocka, syntha, te poigravanje s rodnim ulogama, ali i emotivne, metaforične tekstove. Nacionalni i regionalni mediji su ga zbog ove kreativne hrabrosti svrstali među najbolja izdanja 2015. godine, a koncert je ujedno i promocija vinila albuma "Jantar".
Njihov debitantski album "I onda je sve počelo" iz 2013. izdan je za austrijsku Unrecords etiketu, kao i novo hvaljeno izdanje "Jantar", koje je ujedno potpisano i za spomenutu francusku etiketu Vox Project. Uz nastup Mikila i Žen, večer je svojevrsno predstavljanje Vox Projecta u Zagrebu, a Žen na matičnom programu promociju vinila održavaju u klubu Attack gdje je počela njihova priča.

Još jedni gosti su Šumski, veterani zagrebačke undeground scene, osnovani davne 1991. godine, od kada uporno krivudaju svojim Šumskim putevima ne obazirući se previše na glazbene trendove. U ranoj fazi benda prevladava minimalistički eksperimentalni zvuk u kojem su razbacani etno motivi, dadaistički kolaži, ugođaj kraut rocka i glazbe iz animiranih filmova uz čest sloj buke, dok u kasnijoj fazi bend ima staloženiji i zreliji zvuk blizak pop i new wave senzibilitetu, ali uz egzotične intervencije.  Šumski je nemoguće žanrovski odrediti i na najnovijem albumu "Ronioci" koji uz prepoznatljiv žanrovski miks donosi i intiman, osoban ugođaj u tekstovima uz neizbježne maštovite igre riječi i asocijacija.

Ulaz na koncerte je slobodan i funkcionira na donacije. Prikupljen novac namijenjen je bendovima i održavanju programa. 

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni