Vije-sti

Matej Meštrović, Renata Sabljak, Aljoša Jurinić i brojni drugi nastupaju u trećem tjednu SCENE AMADEO

Matej Meštrović, Renata Sabljak, Aljoša Jurinić i brojni drugi nastupaju u trećem tjednu SCENE AMADEO

Matej Meštrović i Renata Sabljak, Aljoša Jurinić i gosti, Jimmy Stanić i Kvartet Josipa Cvitanovića te Ansambl Antiphonus i Lucija Stilinović nastupit će u trećem tjednu Scene AMADEO

Treći tjedan na Sceni Amadeo započet će večerašnjim nastupom Mateja Meštrovića i Renate Sabljak.  Matej Meštrović  bez sumnje je najsvestraniji umjetnik na hrvatskoj kulturnoj sceni. Ekskluzivni je umjetnik izdavačke kuće PARMA Recordings (USA). 2018. godine praizveo je “Dunavsku Rapsodiju” za klavir i orkestar u glavnoj dvorani Carnegie Hall - Stern, i time postao prvi hrvatski kompozitor koji je imao praizvedbu vlastitog djela u toj prestižnoj dvorani. Autor je glazbe za tri hrvatska paviljona na svjetskim izložbama EXPO - Šangaj 2010, Hannover 2000, LISABON 1998. za čiju je realizaciju nagrađen i Nagradom Grada Zagreba. Dobitnik je brojnih nagrada, a njegov CD “Vivaldi 4 Seasons for 3 pianos” uvršten je na Spotify listu 50 klasičnih izdanja. Američka kritika proglasila je Mateja Meštrovića hrvatskim John Williamsom.

Renata Sabljak hrvatska je kazališna glumica i pjevačica. Nagrađivana je za svoj rad prestižnim glumačkim nagradama. Radi kao glumica s aktivnim angažmanom u kazalištu Komedija. Pjevanje je usavršavala u glazbenoj školi Blagoje Bersa. Debitirala 2002. godine u predstavi "Little shop of horrors" u Komediji, igrala u predstavi "Full Monty", glavne uloge u mjuziklima Chicago (Roxie Hart), Cabaret (Sally Bowles), Yvette u nagrađivanoj predstavi Mutter Courage, u baletu "Breza" i ostalim dramskim naslovima. Svoj glas je posudila u sinkronizacijama brojnih animiranih filmova za razne produkcije i Disney, u kojima je glumila i pjevala naslovne i sporedne uloge te u radio dramama. Surađuje s mnogim umjetnicima, jazz glazbenicima, sastavima, tamburaškim orkestrima, simfonijskim orkestrima, te Zagrebačkom filharmonijom. Primila je Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića za dosadašnja umjetnička ostvarenja.

U srijedu, 01.09. nastupit će Aljoša Jurinić i gosti Marco Graziani, violina; Ivan Graziani, violina; Hiwote Tadesse, viola; Smiljan Mrčela, violončelo.  Aljoša Jurinić hrvatski je pijanist koji je svoj najveći međunarodni uspjeh ostvario 2012. pobijedivši na uglednom pijanističkom natjecanju Robert Schumann u skladateljevu rodnom gradu Zwickauu. Godine 2015. bio je finalist Međunarodnog pijanističkog natjecanja Fryderyk Chopin u Varšavi. Laureat je Natjecanja kraljice Elizabete 2016. godine u Bruxellesu i finalist Međunarodnog pijanističkog natjecanja u Leedsu 2018. godine. Dobitnik je svih vodećih nagrada za mlade glazbenike u Hrvatskoj, od kojih se ističu Mladi glazbenik godine po izboru Zagrebačke filharmonije (2012) i Nagrada Ivo Vuljević (2010). Nastupao je kao solist i uz pratnju orkestra na renomiranim pozornicama kao što su Carnegie Hall (New York), Musikverein (Beč), Salle Cortot (Pariz), Gasteig (München), Tokyo Opera City Concert Hall, Osaka Symphony Hall, La Sala Verdi (Milano), BOZAR (Bruxelles) te na brojnim festivalima. U 2018. na turneji u Kini održao je niz solističkih koncerata, u 2019. predstavio se u Japanu.

Diskografski prvijenac Chopin Alive sa djelima F. Chopina izdala je tvrtka CristoforiumArt 2017. godine, dok je drugo diskografsko izdanje pod nazivom Correspondances realizirala španjolska tvrtka KNS 2020. godine. Aljoša Jurinić je 2019. godine odlikovan ordenom Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića te je dobitnik Nagrade Orlando za najbolje umjetničko ostvarenje u programu 70. Dubrovačkih ljetnih igara.

Petak, 03.09.2021. donosi nastup Jimmyja Stanića i Kvarteta Josipa Cvitanovića. Stjepan Jimmy Stanić bez sumnje je jedan od najznačajnijih pjevača i zabavljača u povijesti hrvatske zabavne glazbe. Po srcu i vokaciji iskonski „jazzer“ i „swinger“, s jednakim je uspjehom desetljećima izvodio uz jazz standarde i evergreene i popularne pučke melodije, oživljujući uvijek iznova „vse te cajte kaj su prešli“. Svih tih minulih godina pa sve do danas Jimmy je ostao jednako svjež i prihvatljiv brojnim naraštajima ljubitelja dobre glazbe. Uvijek samosvojan i originalan, postojano je slijedio svoju glazbenu i životnu zvijezdu te na kraju stekao status legende koju jednako poštuju i stari i mladi.

Dodatnu draž pruža i aktivno sudjelovanje Jimmyjeve životne družice, gospođe Barbare, koja iskrenošću nastupa i toplinom svojeg glasa znatno pridonosi cjelokupnom dojmu. Aranžer i dirigent Josip Cvitanović znalački je obavio posao sa svojim orkestrom, prožet raznolikošću žanrova, ugođaja i ritmova. Izvorno i sam zakleti „jazzer“ i „swinger“, u velikom je Jimmyju pronašao srodnu dušu pa se radost zajedničkog muziciranja osjeća u svakom taktu i u izvrsnoj svirki orkestra koji jednako dobro zvuči i u „broadwayskim“ i u „nashvilskim“ i u „vlaškovuličanskim“ temama.

Za kraj tjedna, u nedjelju, 05.09.2021. na Scenu Amadeo dolazi Ansambl Antiphonus i Lucija Stilinović, flauta. Ansambl Antiphonus od osnutka 2008. godine daje sve od sebe da osvoji i oduševi svoju publiku, na svim hrvatskim festivalima, u brojnim gradovima i inozemstvu, dovitljivim koncertnim programima, u rasponu od srednjeg vijeka do suvremenih autora. Madrigali, moteti, opere, pastorale, organumi, oratoriji, gregorijanika i svi mogući žanrovi luk su kojim Antiphonus, poput  muzikalnog  Amora,  odapinje strelice u srca svoje publike. Antiphonus je otvorio Muzej Apoksiomena, proslavio osnivanje Sveučilišta u Zadru, nastupao na Dubrovačkim ljetnim igrama, vraćao se dragim prijateljima i publici na Osorskim večerima, Korkyra Baroque, Orlando furioso u Dubrovniku, brojnim prigodama u Zadru, Slavonskom Brodu i u novije vrijeme često u Splitu, gdje je 2018. godine osvojio i Juditu.

 

Svi koncerti počinju u 20:30 sati u Galeriji Klovićevih dvora. Ulaznice dostupne na: ulaznice.hr/r/Ljetna_Scena_Amadeo

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni