Vije-sti

Maja Posavec i Ivan Kapec predstavljaju album

Maja Posavec i Ivan Kapec predstavljaju album "Večer s Cohenom"

Maja Posavec i Ivan Kapec na bariton gitari, svoj hommage neponovljivom "umjetniku ljubavi i smrti" Leonardu Cohenu ovjekovječuju albumom "Večer s Cohenom".

Nakon niza rasprodanih koncerata omiljena pjevačica i glumica i gitarski virtuoz svoju interpretaciju kao posvetu neprežaljenom umjetniku odlučili su izdati i na nosaču zvuka.

O inspiraciji iza projekta Maja je ispričala: "Ivan Kapec i ja već dvije godine nastupamo s programom 'Večer s Leonardom Cohenom'. Na tim večerima osim što pjevam ja i govorim Cohenovu poeziju. Početna zamisao je bila da to bude meditativna večer poezije. Kada smo počeli s probama, znali smo da ne želimo samo odsvirati Cohena i polazili smo uvijek od teksta te tražili našu osobnu autorsku interpretaciju. Oboma je to išlo dosta spontano, oboje smo zaljubljenici u poeziju i Cohen nam je davao puno prilika da se izrazimo. Ono što nismo mogli očekivati i što smo se malo i bojali jest reakcija publike. No ona je odgovorila s otvorenim stavom prema našim interpretacijama, pratila nas je u tišini i stvaralo se polje povjerenja u kojem smo mogli izmjenjivati svoje tuge, boli, strasti i veselja sve preko omiljenog Cohena. Vrlo brzo se rodila ideja da materijal snimimo što smo i učinili ovo ljeto. "

"Zatvorili smo se u studio jedan dan i odsvirali neke od pjesama koje izvodimo. Rezultat je na CD-u. Cohen je ogroman autor i pjesnik, samo slušati ili čitati njegova djela je nevjerojatno zadovoljstvo. Nama je drago da smo se usudili ući u to more i zaploviti njime. Jedan dio tog puta je na ovom albumu.", izjavila je Maja.

"Naposljetku, još jedno svjedočanstvo o dugovječnosti i aktualnosti Cohenovih pjesama predstavlja i ovaj jedinstven album, koji uz Leonarda potpisuje dvoje istaknutih hrvatskih glazbenika, versatilni jazz  i fusion gitarist Ivan Kapec i mlada kantautorica osebujnog i sugestivnog glasa, Maja Posavec. Al, da podsjetimo, riječ je o muzičarima koji u vrijeme objavljivanja Cohenovog prvog albuma 'Songs of Leonard Cohen' (1967) još nisu bili ni rođeni! Ovo samo po sebi možda i više od svega svjedoči o izuzetnom senzibilitetu i umješnosti ovih naših glazbenika koji su, bez obzira na vremensku i geografsku izmještenost, te usprkos stilskoj raznovrsnosti Cohenova opusa(koji svoja ishodišta nalazi u sjeverno-američkom folku, francuskoj šansoni i andaluzijskom flamencu) uspjeli dubinski proniknuti u srž Cohenovog kanona...", napisao je spisatelj Damir Šodan. 

Dizajn albuma potpisuje Dubravka Zglavnik Horvat, a za fotografije je zadužen Hrvoje Banić. Autorica koncepta i urednica izdanja je Maja Posavec.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni