Vije-sti

Legendarnim Idolima dodijeljeno priznanje za izniman doprinos diskografiji

photo: Idoli, credit: Goranka Matić

Legendarnim Idolima dodijeljeno priznanje za izniman doprinos diskografiji

"Odbrana i poslednji dani" grupe Idoli više puta proglašavan je najboljim ex-YU rock albumom, a nedavno je dobio i luksuzno reizdanje obogaćeno tekstovima glazbenih kritičara, intervjuima s članovima Idola, kao i zadnjim intervjuom s Vladom Divljanom, ali i fotografijama Goranke Matić i Gorana Vejvode.

Album je odmah zasjeo na prvo mjesto najprodavanijih u Hrvatskoj i regiji, a tim povodom jučer je u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu upriličeno službeno predstavljanje. Uz veliki broj uzvanika, ljubitelja Idola i novog vala, predstavljanju su prisustvovali i članovi Idola, Srđan Šaper i Zdenko Kolar, te supruga Vlade Divljana, Dina Divljan, a o ovom legendarnom bendu govorili su glazbeni kritičari Hrvoje Horvat, Dragan Ambrozić i Zorica Kojić, kao i direktor Croatia Recordsa, Želimir Babogredac. Nakon službenog predstavljanja, Šaperu, Kolaru i Divljan su uručena priznanja za izniman doprinos diskografiji, dok će preostalim Idolima, Nebojši Krstiću i Kokanu Popoviću, koji nažalost zbog obaveza nisu mogli prisustvovati ovom događaju, priznanja biti uručena naknadno.

"Osjećaj je izvanredan jer nitko niti u snu nije mogao očekivati da će ova ploča 40 godina kasnije imati ovakvo priznanje. Skromno ću reći da nisam to očekivao, ali ne mogu reći da mi nije drago i da nisam ponosan zbog toga", rekao je Srđan Šaper i dodao da je "Odbrana" bila drugačija, a u konačnici nije bitno hoće li publika na kraju to razumjeti. "Taj osjećaj je bio jedna stvaralačka sreća", ističe.

"Lijepo je kad se ovo dogodi, jer je priznanje jedna divna stvar, kada netko primjeti što radite i kako radite. Ništa nije ljepše od toga", rekao je Zdenko Kolar i naglasio da su Idoli bili idoli dok su se zezali. "Dok smo se mi zabavljali sami sa sobom, radili viceve na svoje i tuđe račune, te o tome pjevali i radili stihove, to je funkcioniralo. Kad smo morali postati ozbiljni onda je stvar pukla. Ali to je s mnogim bendovima slučaj", dodaje. 

"Ne može čovjek ne biti ponosan. Vlada je pokušavao i uspjevao u tome da sebe ne shvaća previše ozbiljno i da se ne vraća na stare stvari, odnosno ne uljuljkuje u nekoj slavi. To mu je bila jedna od najljepših osobina. Ali znam sigurno da bi bio sretan i ponosan. Ovo je toliko lijepo i s ukusom i mjerom napravljeno, a uopće biti prisutan nečemu što je čovek napravio 40 godina ranije i da se o tome priča 40 godina kasnije, velika je stvar. Hvala Croatia Recordsu i Jugotonu na ovome", istaknula je Dina Divljan

U prostorima MSU-a u Zagrebu samo za ovu prigodu Croatia Records je postavila izložbu s fotografijama Idola, autora Goranke Matić i Gorana Vejvode. Većina fotografija nalazi se u luskuznom reizdanju albuma "Odbrana i poslednji dani" koji možete kupiti na svim prodajnim mjestima Croatia Recordsa i na webshopu.

 

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni