Vije-sti

Ivan Petrović-Poljak predstavljat će Hrvatsku na Euroviziji mladih glazbenika 2020. u Zagrebu

Ivan Petrović-Poljak predstavljat će Hrvatsku na Euroviziji mladih glazbenika 2020. u Zagrebu

Nakon Dore na kojoj je izabran hrvatski predstavnik na Eurosongu, uz je izravni televizijski prijenos na Drugom programu Hrvatske televizije, izabran predstavnik za još jedno glazbeno natjecanje pod okriljem Europske radiodifuzijske unije (European Broadcasting Union – EBU) – Euroviziju mladih glazbenika.

Natjecanje mladih glazbenika u izvedbi klasične glazbe održat će se od 17. do 21. lipnja, po prvi puta u Hrvatskoj odnosno u Zagrebu. Kandidati 11 zemalja koje sudjeluju na jubilarnoj 20. Euroviziji mladih glazbenika predstavit će se u polufinalu 17. lipnja u Dvorani Bersa na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a najboljih osam u finalu 21. lipnja, na Svjetski dan glazbe, na zagrebačkom Trgu kralja Tomislava uz Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije (HRT) pod ravnanjem Enrica Dinda.

Osmero finalista nacionalnog izbora – gitaristica Vanesa Iličić (18), klaviristi Marko Matajič (18), Mia Pečnik (20) i Ivan Petrović-Poljak (16), violončelistica Lucija Mušac (20), saksofonist Luka Relić (19), harmonikaš Leonardo Rojnić (17) te Franko Štrbac (18) na vibrafonu predstavili su se publici koja je dupkom napunila studio Anton Marti na zagrebačkom Prisavlju, svim gledateljima izravnog prijenosa kao i stručnom ocjenjivačkom sudu.

Ocjenjivački sud na čelu s proslavljenom hrvatskom udaraljkašicom Ivanom Kuljerić Bilić i članovima flautisticom Tamarom Coha Mandić, skladateljicom Sarom Glojnarić, violinistom Marcom Grazianijem te orguljašem i čembalistom Pavlom Mašićem, odlučio je, nakon kratkog vijećanja, jednoglasno da će Hrvatsku na Euroviziji mladih glazbenika 2020. predstavljati najmlađi među klaviristima, ali i ostalim kandidatima – Ivan Petrović-Poljak.

 

Ivan Petrović-Poljak (Zagreb, 14. srpnja 2004.) učenik je prvog razreda prirodoslovno-matematička XV. gimnazije poznatije kao MIOC i drugog razreda srednje Glazbene škole Vatroslava Lisinskog u Zagrebu.

Osnovnu glazbenu naobrazbu počeo je u Glazbenoj školi Rudolfa Matza u Zagrebu te vrlo ubrzo počinje sudjelovati na natjecanjima mladih pijanista, redovito osvajajući prve nagrade. Pobjednik je državnih natjecanja u solo kategoriji (2015., 2017., 2019.) te u komornoj kategoriji; na Međunarodnom natjecanju Virtuosi per musica di pianoforte u Češkoj 2019. osvojio je prvu nagrade te posebnu nagradu za interpretaciju djela Franza Liszta; na Međunarodnom natjecanju Piano Talents 2019. u Milanu također je osvojio prvu nagradu, kao i na Natjecanju Davorin Jenko u Beogradu. Prethodne, 2018. godine, zaslužio je Zlatnu plaketu na Međunarodnom natjecanju Janez Matičič u Ljubljani, treću nagradu na Natjecanju Merci Maestro u Bruxellesu, te prvu nagradu na Natjecanju Città di Treviso u Italiji. Bio je apsolutni pobjednik EPTA Međunarodnog natjecanja za mlade pijaniste u Osijeku 2017. Dobitnih je pet Oskara znanja i Nagrade Profesor Baltazar za postignuća na državnim natjecanjima, a od 2019. je stipendist Glazbene akademije u Lihtenštajnu gdje pohađa intenzivne tečajeve usavršavanja.

Ivan je izvedbom 3. stavka Koncerta za klavir i orkestar u a-molu Edvarda Griega oduševio sve u dvorani, žiri ali i stručne komentatore pijanisticu Martinu Filjak i gitaristu Petrita Çekua koji su s voditeljicom Janom Haluzom komentirali za gledatelje HTV-a nastupe mladih glazbenika. Treći stavak Griegovog koncerta zapravo je sjajan izbor repertoara i za sjajnog Ivana i za završetak večeri - rekla je Filjak koje je bila zadivljena njegovim energijom i muziciranjem s orkestrom koje je bilo vrlo opušteno. Petrit Çeku bio je oduševljen što su natjecatelji došli gotovo iz cijele Hrvatske: To pokazuje ne samo da je talent posvuda, nego i disciplina i način rada i ozbiljan posao. Čestitam svim glazbenim školama i institucijama koji su uspjeli održati takav nivo diljem Hrvatske.  

Svi mladi glazbenici imali su svesrdnu podršku Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije (HRT) kojim je ravnao maestro Tomislav Fačini.

Voditeljski dio programa pripao je Ivi Šulentić, a urednica televizijskog prijenosa bila je Snježana Nožinić. Izvršna urednica projekta Ivana Kocelj, redatelj Danko Volarić, a producenti Jurica Bošković i Petar Krešimir Peras

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni