Vije-sti

"Harbour Cyclone" - Album u prodaji

Projekt "Harbour Cyclone" nastao je pukom slučajnošću, susretom dvojice znanaca i dugogodišnjih suradnika - Vedrana Križana i Vlade Simcicha Vave. Iako je ovo prvi puta da zajednički djeluju kao grupa, u autorskom i izvedbenom smislu, Vedran Križan i Vava u periodu od 1993. do 2013. godine surađivali su na različitim albumima te gostovali jedan drugome na različitim projektima.

Zajednički proizvod Vedrana i Vave "Harbour Cyclone" podijeljen je na četiri dijela, a svi nose imena poznatih ciklona: Katrina, Grace, Joy i Flora.

Instrumentalni album nastajao je u ljetno doba 2014. godine, na nekoliko sessiona i puno individualnih intervencija kasnije uklopljenih u konačni proizvod. Album "Harbour cyclone" Vedran i Vava snimili su samostalno, kombinirajući stare analogne snimače i digitalnu tehnologiju. Vedran je odsvirao klavire, analogne sintesajzere i odradio programiranje, dok je Vava odsvirao akustične, električne i lap steel gitare. Konačni zvuk albumu je dao miksom Matej Zec, u studiju GIS, Kastav.

Objava albuma "Harbour Cyclone" poklopila se s desetom obljetnicom razornog uragana Katrina, a singl koji najavljuje album njezina je imena.

Vlado Simcich Vava ističe: "Katrina nam je bila inspiracija, zato je i napravljena u 4 dijela koji sugeriraju njeno ponašanje - od tihog najavnog do udarnog, pa zatišje koje je uslijedilo prije još jednog naleta i konačno kraj kad su se vidjele posljedice svega". Katrina upravo iz tog razloga zauzima cijelu jednu stranu ploče.

"Katrina je nastala prva i to na nekoliko sessiona. Kako se razvijala, sve se više i dulje širila. Jednostavno je 'vukla' naprijed, mijenjala raspoloženja, tražila nove puteve, a i muzičke žanrove .... I zauzela cijelu, virtualnu, stranu ploče.  Budući da je kompozicija ( kao i ostale na albumu) evoluirala na nepredvidljiv i neočekivan način, baš kako nastaju i ciklone, povukli smo određenu paralelu s meteorološkim pojavama. Nitko ne zna kad će se uragan pojaviti, kako će se kretati i razvijati.  Doduše, ova ćudljivost iz muške perspektive možda podsjeća i na ženske karakteristike, pa onda i nije neobično što im se daju upravo i takva, ženska, imena.  Svaka je žena originalna, neponovljiva, baš kao i uragan, zar ne? Možemo rezimirati, bili mi meteoropati ili ne, vrijeme - južina ili bura ovdje u Rijeci pogotovo - utječe na nas, kao i glazba!" kaže Vedran Križan.

Na albumu Vedran Križan i Vava ne skrivaju fascinaciju psihodelijom, bluesom, countryjem, elektronikom i kraut rockom.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni