Vije-sti

Glavni orguljaš Notre-Dame Vincent Dubois na pozornici Lisinskog

Glavni orguljaš Notre-Dame Vincent Dubois na pozornici Lisinskog

Jedan od ponajboljih svjetskih orguljaša, Vincent Dubois, 19. siječnja gostuje u ciklusu Lisinski subotom.

Katedrala Notre-Dame jedna je od najpoznatijih znamenitosti romantičnog Pariza. To neizbježno mjesto na svakoj turističkoj ruti kao jedno od prvih remek-djela gotičke umjetnosti bez iznimke izaziva oduševljenje.

Osim arhitektonskog i duhovnog značaja, vrlo je važna i glazbena djelatnost - biti glavnim katedralnim orguljašem ovako dojmljivog mjesta zato je velika odgovornost. Radi se o poziciji koja je rezervirana samo za najbolje. Svojim predanim radom, nakon iscrpne audicije ovu je prestižnu titulu zaradio Vincent Dubois koji će se uskoro suočiti i s orguljama Wernera Walckera u Lisinskom.

Radi se o jednom od ponajboljih svjetskih orguljaša koji je već tijekom studija doživio svjetsku slavu osvojivši mnoštvo nagrada te nastupivši u najuglednijim koncertnim prostorima. Svoje znanje sada prenosi i mlađim zaljubljenicima u kraljicu instrumenata gostujući na prestižnim sveučilištima uz redovitu djelatnost u matičnoj instituciji – katedrali Notre-Dame.

U sklopu ciklusa Lisinski subotom zagrebačkoj će publici 19. siječnja izvesti impresivan presjek repertoara, djela među kojima se našao i blockbuster za orgulje – Fantazija i fuga na koral Ad Nos, ad salutarem undam Franza Liszta – svojevrsna minijaturna opera „bez riječi“ prepuna iznenađenja i uzbuđenja sa spektakularnim završetkom. Na programu su i Bach, Mozart, Franck te Widor, dok će ovaj veliki umjetnik izvesti i vlastitu improvizaciju te tako zaokružiti večer jedinstvene i kompleksne orguljaške virtuoznosti.

Ulaznice po cijeni od 130/170/210 kn mogu se nabaviti online na www.lisinski.hr te na blagajni Dvorane.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni