Vije-sti

Fresh Island festival 2019. pobijedio vatru i na pozornicu doveo Burna Boya

Fresh Island festival 2019. pobijedio vatru i na pozornicu doveo Burna Boya

Iza nas je još jedno, osmo izdanje Fresh Island festivala na paškoj plaži Zrće. Vjerujemo da će ovogodišnji festival ostati u nezaboravnom sjećanju svima koji su bili dio istoga i svjedočili tome kako je u gotovo nemogućim uvjetima, ovaj svjetski prepoznatljivi hip-hop događaj uspio na pozitivno preokrenuti svaku situaciju koje se iznenadno pojavila ovaj tjedan te svojim posjetiteljima svejedno priuštiti ljetnu zabavu iz snova.

Osmi Fresh Island festival otvorio je svoja vrata posjetiteljima iz čitavog svijeta prošle subote odličnim pred festivalskim programom te već tradicionalnim Zero day koncertom u nedjelju navečer, na kojem je nastupao miljenik mlade publike, 26-godišnji američki reper u usponu Gunna.  Svojim hitovima  i energijom oborio je publiku s nogu u prepunom Kalypso klubu.

Glavni festivalski program nastavio se u ponedjeljak uz party brod koji je na rasporedu bio svaki dan u podne, da bi se popodne plesna zabava prebacila u klubu Papayu uz nastup mlade UK Afrobeats zvijezde B Younga i legendarnog DJ Semtexa. Sve je izgledalo idealno kad se spustila noć i svi su bili u iščekivanju nastupa kalifornijskog superstara Tyge, koji je stigao u Hrvatsku dan ranije kako bi odmarao i uživao u ljepotama otoka Paga. Neugodno iznenađenje uslijedilo  je usred nastupa mlade britanske snage reper Not3s, kada je zbog iznenadnog  velikog požara u šumi nedaleko od plaže Zrće, koji se brzo širio zbog jakog vjetra, uz koordinaciju sa svim nadležnim službama donesena odluka da se prekine i evakuira festival kako sigurnost posjetitelja ni u jednom trenutku ne bi bila upitna. Sigurna evakuacija i transport svih posjetitelja do Novalje kroz noć s ponedjeljka na utorak, kao i činjenica da u ovoj izvanredno opasnoj i neizvjesnoj situaciji niti jedna osoba nije ozlijeđena, umanjila je početno razočaranje zbog nemogućnosti nastupa headlinera Tyge.

Nakon burne noći, gotovo je bilo za ne povjerovati da je festival stao na noge već sljedeće jutro nastavivši s redovnim programom i party brodovima od podne, a na popodnevnom planetarno popularnom pool partyju Tima Westwooda, koji je uvijek jedan od top evenata Fresh Islanda, ljudi su se zabavljali kao nikad do tad i kao da se ništa neoubičajeno nije dogodilo noć prije.

U utorak navečer pozornica je pripala dancehall i Instagram kraljici iz UK-a, Stefflon Don koja je zapalila atmosferu svojom kombinacijom UK rapa i  jamajkanskih ritmova te atraktivnim nastupom. I baš kada se sve zarolalo u odličnom smjeru, uz uživanje na plaži, vodene sportove, šetnje gradom i odlučne festivalske sadržaje, uslijedilo je novo iznenađenje. Zbog straha od požara koji je u ponedjeljak odjeknuo u svim svjetskim medijima i tako stavio Fresh Island u top događanja proteklog tjedna, kanadski hitmaker Tory Lanez i jedan od headlinera festivala odlučio je otkazati svoj nastup u srijedu. Ova odluka malo je začudila organizatore i posjetitelje, budući da je vijest o uspješnom saniranju požara također bila prenesena u svim medijima i drugi izvođači su normalno nastupali već sljedeći dan. S jako malo vremena i manevarskog prostora Fresh Island uspio je preokrenuti i ovu izvanrednu situaciju u svoju korist i zadnji dan glavnog festivalskog programa učiniti nezaboravnim.

Uz dnevni nastup Afro B-ja, vlasnika jedne od svjetskih mega hitova - pjesme ‘Drogba (Joanna)’, Fresh Island je uživao u Afrobeats spektaklu kojeg je navečer nastavio novo potvrđeni headliner Burna Boy.

Nigerijski lav i kralj Afrobeatsa najtraženije je ime na ovogodišnjim festivalima širom svijeta a njegov hit ‘Ye’ zasigurno niste uspjeli zaobići i ne pjevušiti ove sezone. Nije zgorega napomenuti činjenicu da je on dečko Stefflon Don, koja je pomogla da se ostvari ovaj nastup i dovela svog dragog da zapali pozornicu festivala, jer budimo iskreni, vatra koja je odavno sanirana nikako ne može uplašiti nekoga pod imenom Burna Boy. Nevjerojatna energija i ovaj neočekivani nastup za pamćenje obilježili su posljednji dan festivala.

Četvrtak je donio chill atmosferu, sabiranje dojmova, uživanje na plažu i večernji After koncert repera Yxng Banea, dečka koji je odavno osvojio UK scenu a jučer i srca publike na Zrću.

Puno iznenađenja, nepredviđenih okolnosti ali unatoč tome nevjerojatna energija i te pozitivna atmosfera, ples i luda zabava obilježile su Fresh Island, koji se sljedeće godine nastavlja jači nego ikada.

Registracije za 2020. su već u tijeku, pa mislimo da je ne smijete propustiti dolazak na festival koji je ovog tjedna dokazao da je i nemoguće moguće!

Organizatori festivala zahvaljuju posjetiteljima, suradnicima, medijima i prijateljima na svoj pomoći i suradnji u ovim nepredviđenim okolnostima koje su ove godine zadesile Fresh Island, a koje su rezultirale neviđenim zajedništvom i neponovljivom pozitivnom atmosferom koja će se dugo pamtiti.

 

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni