Vije-sti

Elis Lovrić najavila nastup na Splitskom festivalu

Elis Lovrić najavila nastup na Splitskom festivalu

Uskoro kreće 58. izdanje Splitskog festivala na kojem će nastupiti i istarska kantautorica, akademska glumica, Elis Lovrić.

Umjetnica koja dolazi iz grada Labina i pjeva na istarskom dijalektu, već godinama njeguje poseban i osebujan stil, a ove će se godine splitskoj publici predstaviti s predivnom baladom „Sretno ti bilo“. 

Za glazbu, tekst i aranžman je zaslužna sama Elis, a kreću i pripreme za snimanje spota. Elis Lovrić, koju još zovu i istarskom vilom, svojim jedinstvenim izričajem i glasom već godinama oplemenjuje istarsku scenu promovirajući je u cijelom svijetu od Brazila i Egipta, preko Austrije, Poljske, Italije do Srbije i Rumunjske.

Svoju posvećenost materinjem dijalektu okrunila je produkcijom projekata ''Kolarići'', ''Kanat od mora'', ''Merika'' i ''Dva mora'' te postala promotorica i ''zaštitni znak'' ovog jedinstvenog govora.

Prošle je godine predstavila svoj novi album „Merika“ koji sadrži dvanaest skladbi, a izdala ga je u vlastitoj nakladi „Akcent Studija.“

Ovaj album predstavlja priču koja je i osobna, i labinska, ali odjeci te glazbe sežu i dalje. „Merika“ je istodobno sjetan i himničan album istarskog mora, brazilskog sunca i glazbenog otkrića neke vlastite Amerike, mitske zemlje svih kantautora svijeta. Ovaj zvuk podjednako zavodi iskusne ljubitelje tradicionalnog kantautorskog izričaja, kao i mlađe naraštaje koji teže za otkrićem svog unutrašnjeg ritma. Sama autorica je opisala album kao kružno putovanje od sebe do sebe i otkrića svojih vlastitih vrijednosti u kojima svatko može pronaći dio svoje istine: ''I pasoš celi svet, i pasoš saki hip, išćoć svoj zajik''.

Šali se kako je njena glazba kao današnje organsko eko povrće - moraš ga čuvati da ga ne poprskaju i njegovati prirodnim pripravcima. Elis doživljava sve jezike kao materinji pa tako svojom kantautorskom glazbom vodi publiku kroz nezaboravne predjele istarskog kraja, pjevajući na labinjonskom, engleskom, talijanskom, njemačkom, portugalskom i poljskom.

Ova jedinstvena izvođačica je vlasnica nekoliko prestižnih domaćih i međunarodnih nagrada: Rektorove nagrade koju je dobila 1991.g. za ulogu Fanice u predstavi Vježbanje života u HNK ''Ivan pl.Zajc'' Rijeka, nagrade ''Premio alla vocazione'' koju je osvojila 1992.g. za ulogu Agneze u Agnezi božjoj u Montegrotto-Italija, te nagrade kritike za najbolju izvedbu rumunjske pjesme Lili si pustiul na međunarodnom festivalu ''The Golden Stag'' 1995.g. u Rumunjskoj.

Osim što je primila brojne nagrade i priznanja, pružila joj se prilika surađivati i s oskarovcima Vincenzom Ceramijem, Gabriellom Pescucci i Dante Ferrettijem s kojima je radila u mega produkciji talijansko-američkog mjuzikla ‘’Francesco il musical’’ 2000.g. zahvaljujući kompozitoru Cirque de Soleila Benoit Jutras koji ju je izabrao.

Ovoj iznimno nadarenoj i višestruko nagrađivanoj umjetnici želimo puno uspjeha na Splitskom festivalu, ali i na svim budućim projektima!

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni