Vije-sti

Dvodnevno otvaranje nove sezone ZEZ-a uz Group A i Heather Leigh

Dvodnevno otvaranje nove sezone ZEZ-a uz Group A i Heather Leigh

U utorak, 4.10. u KSET-u će se održati koncert japanskog elektroničkog noise dua Group A, dok će im support pružiti mlade domaće snage Pinealis Glandula sa svojom audiovizualnom izvedbom. Srijedu 5.10. uveličat će dojmljiva avangardna jazz glazbenica Heather Leigh na pedal steelu, uz to i vrsna vokalistica te česta suradnica Petera Brötzmanna. Pritom će premijerno hrvatskoj publici predstaviti i svoj album "I Abused Animal", izdanog za label osnivača Sunn O))).

U utorak, 4.10. jesenski ciklus ZEZ-a otvorit će Group A, japanski elektronički duo kojeg čine Tommi Tokyo (analogni synth i drum mašina, vokali) i Sayaka Botanic (violina, klavijature, kazete). Njihov jedinstveni minimal wave u sklopu vizualima poduprtog performansa izrasta u avant noise s teškim naglaskom na syntheve. Iako načelno u okvirima industrial noisea, njihova punk estetika inspirirana danima provodenima s The Horrors i Bo Ningen u Londonu, svrstala ih je na svjetske pozornice uz Acid Mothers Temple, Merzbow, Nisennenmondai…

Svoje glazbene vještine opisuju kao rudimentarne, vodeći se DIY ideologijom minimal wave i post-punk bendova koji ih inspiriraju, pa tako su i same izdale svoja tri albuma. Njihov izričaj dolazi do punog raspona upravo kada se kaotična kakofonija na pozornici spaja s njihovim performativnim vještinama i projiciranim vizualima. Njihov pulsirajući zvuk prepun je zavijajućih sampleova, zujećih syntheva te ima raspon od pitkih beatova do kaotičnih slojevitih krajolika buke. Od nedavno svoje sjedište nalaze u Berlinu, otkad su nastupile i na uvriježenim vizualno-glazbenim festivalima poput TodaysArt, Soy, RIAM  te CTM festivalu u legendarnom Berghainu.

Ulaznice za koncert Group A možete nabaviti u pretprodaji u KSET-u po cijeni od 30kn, na ulazu karta će koštati 40 kn. Informacije o početku pretprodaje potražite uskoro na Facebook eventu. Ulaz se otvara u 20h, a početak koncerta očekuje se u 21:30h.

Nakon što je prošlu jesen ugostio dojmljivu Matanu Roberts, ZEZ  u prostor KSET-a dovodi još jednu nezaobilaznu američku avangardnu jazz glazbenicu jedinstvenog izričaja. Heather Leigh svoje zvučne krajolike na sjecištu folk, noise i drone glazbe, gradi narativnim sopranom i majstorskim vladanjem pedal steel gitarom, instrumentom čiji je doseg rijetko tko istražio poput nje. U srijedu, 5.10. predstaviti će svoj hvaljeni album prvijenac "I Abused Animal" izdan za Ideological Organ, label Stephena O'Malleya, osnivača drone sile Sunn O))).

S avangardom je otprije vezuje tradicija slobodne improvizacije te brojne suradnje s velikanima: Thurston Moore, Chris Corsano, Richard Youngs, Jandek, dok s Peterom Brötzmannom nastupa u duetu te su nedavno izbacili i zajednički album. Ipak, na ovom albumu pokazuje vlastite kantautorske sposobnosti, kao i doseg inovativnog pristupa steel pedal gitari u akustičnim i distorziranima varijantama. Od minimalističkih i a cappella arija pa do bučnih kaskada blues riffova i feedbacka, 'I Abused Animal' vodi slušatelja kroz psihodelične narativne forme koje usmenom predajom prenose priče o zlostavljanju, instinktu, krhkosti, sjećanjima i granicama sna i jave.  Emotivnost albuma koja mu istovremeno pridaje krhkost i nezaustavljivu moć jamči autentičnu glazbenu odiseju čiji je halucinatorni efekt potrebno proživjeti s Heather Leigh uživo.

Ulaznice za koncert Heather Leigh možete nabaviti u pretprodaji u KSET-u po cijeni od 50kn, na ulazu karta će koštati 70 kn. Informacije o pretprodaji potražite na FB eventu. Ulaz se otvara u 20h, a početak koncerta očekuje se u 21h.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni