Vije-sti

Dunja Knebl & Roko Margeta s albumom “Svilarica svilu prede” uvršteni na prestižnu Transglobal World Music Chart top listu

Dunja Knebl & Roko Margeta s albumom “Svilarica svilu prede” uvršteni na prestižnu Transglobal World Music Chart top listu

Album Dunje Knebl i Roka Margete "Svilarica svilu prede" uvršten je na Transglobal World Music Chart, (za siječanj, 2020.), jednu od najprestižnijih world music top ljestvica. Time su ujedno i prvi izvođači iz Hrvatske koji su se sa svojim albumom našli na toj top listi, a prema odabiru pedesetak urednika i novinara iz cijeloga svijeta.

Na albumu “Svilarica svilu prede” je 14 tradicijskih pjesama iz pretežito sjevernih krajeva Hrvatske (Međimurja, Podravine, Slavonije, Turopolja...) uz neuobičajeni izbor pratećih (egzotičnih) instrumenata: indijski harmonij, ukulele, kalimba, sansula, swarmandal, tanpura, tapan, frame drum, različite egzotične frule i frulice (od indonezijske do irske), najrazličitije sitne perkusije/šuškalice. Često dominiraju indijski harmonij i sansula koje svira Dunja, a gitaru (koja joj je godinama bila „zaštitni znak") svira samo u jednoj pjesmi.
Cilj je bio spojiti u jedan univerzalni i svevremeni, suvremeni glazbeni svijet sva podneblja gdje su živjeli (SAD, Rusija, Indonezija, Egipat, Kina, Hrvatska), koji istovremeno zvuči kao iz nekih davnih davnina, ali i posve ovovremeno, s namjerom da na novi način zazvuče stare, prelijepe, polu-zaboravljene tradicijske pjesme.
U  kreiranju konačnog zvuka i atmosfere albuma sudjelovao je i treći član stvaralačkog tima – Hrvoje Nikšić, dugogodišnji Dunjin suradnik, te njegov studio Kramasonik.

 

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni