Vije-sti

Dobitnici Porina za životno djelo - Zdenka Kovačiček, Silvio Foretić i Krunoslav Kićo Slabinac

Dobitnici Porina za životno djelo - Zdenka Kovačiček, Silvio Foretić i Krunoslav Kićo Slabinac

U subotu, 05. lipnja u 21 sat kreće prijenos uživo dodjele hrvatske glazbene nagrade Porin.

36 kategorija i još više dobitnika najželjenije glazbene statue, priznanja koje nije mala stvar. Dapače, veliko je priznanje i čast. Tako nam je rekla Zdenka Kovačiček, ovogodišnja dobitnica Porina za životno djelo: „Kad sam dobila Porin za najbolji vokal, onda sam se zezala da ću spavati s njim. Takav je adrenalin u tom trenutku. Porin za životno djelo je velika stvar, da, moj Porin!“

„Žena za sva vremena“, jazz, rock, ali i soul i blues pjevačica Zdenka Kovačiček, sjela je preko puta Tamare Loos uoči ovogodišnje dodjele Porina kako bi iskomentirale ne samo njeno veliko priznanje, već i cijeli njen glazbeni put. Na pitanje što misli tko će dobiti Porina za Najbolju žensku vokalnu izvedbu, u kategoriji u kojoj su nominirane Daria Hodnik, Vanna i Je Veux, Zdenka Kovačiček kaže: „Sve tri su jako dobre, fenomenalne pjevačice. Iako mi je uvijek draže kad to dobije neka pjevačica po prvi put, to joj daje vjetar u leđa“. Na pitanje što bi savjetovala mlađim kolegicama i kolegama, odabrati jedan žanr ili odabrati put kakav je ona imala, rekla je: „Jazzom sam se bavila cijeli život, ali jazz nikad nije bio toliko komercijalan da bi se od njega moglo preživjeti. Pa sam se snašla i radila sve druge stvari koje me zanimaju, naravno radila sam samo ono što me zanima. A mene zanima – dobra glazba. To je definitivno teži put, ali to sam ja odabrala. Sve što je kvalitetno me zanima, i to bi preporučila svima – ne moraju ići u širinu u koju sam ja išla, ali ako te zanima kazalište – probaj. Nemoj se preplašiti ako ne krene, treba biti uporan“.

Što je Aleksandar Dragaš napisao o Zdenki Kovačiček pročitajte OVDJE.

 

 

Porin za životno djelo ove godine pripao je i skladatelju, dirigentu, pijanistu i pjevaču Silviju Foretiću. Muzikologinja Seadeta Midžić o našem cijenjenom skladatelju Foretiću kaže, između ostalog, sljedeće: “Foretić izrasta u "strašno dijete hrvatske glazbe ili diverzanta prijelaznog razdoblja"(S.F.), u zbunjujućeg avangardista /postavangardista čija je kreativnost i reaktivnost na suvremene dogme poticana širenjem znanja i  intenzivnom glazbenom praksom“. Ostatak teksta pročitajte OVDJE.

I treći dobitnik ova važne nagrade, nažalost više nije s nama. Porin za životno djelo pripao je ove godine posthumno Krunoslavu Kići Slabincu koji je „ipak prije svega veliki pjevač koji, različito od mnogih mu takmaca, uspjeh uvelike zahvaljuje i vlastitom autorskom daru“. Tim riječima opisao je Siniša Škarica velikog Kiću. Što je još Siniša Škarica napisao Kići pročitajte OVDJE.

Ovogodišnju dodjelu obilježit će uručenje Porina za životno djelo, nastupi uživo nekih od najvećih imena hrvatske glazbe i uzbuđenje proglašenja dobitnika u 36 kategorija! Ne propustite dodjelu uživo ovu subotu u 21 sat na Prvom program HTV-a i Drugom programu HR-a.


Popis svih nominiranih koji se nalaze u konkurenciji za osvajanje ovogodišnjeg Porina pogledajte OVDJE.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni