Vije-sti

Dječak iz vode objavio peti album Sretan rad s ravno sto pjesama!

Dječak iz vode objavio peti album Sretan rad s ravno sto pjesama!

Sretan rad, album nenadmašnog Dječaka iz Vode (Brčko/Zagreb) objavljen je u ožujku 2015. u nakladi nezavisne izdavačke kuće legendarnoga Zdenka Franjića Slušaj najglasnije, i na njemu se nalazi ravno stotinu pjesama nastalih u protekle dvije godine.

A, tko je DiV?
Na početku treba razriješiti dvije mistifikacije, koje se najčešće spominju u medijima kada je riječ o Dječaku Iz Vode, odnosno autoru Edinu Džambiću: ime Dječak iz vode sasvim slučajno kolidira s poznatim stihom Milana Mladenovića iz EKV, no nije preuzeto iz pjesme Oči boje meda, već je nastalo iz osobnijih razloga – iz života uz vodu, uz sedam jezera pokraj kojih je počeo njegov životni i kreativni put.

Druga usporedba koja neizostavno prati bogat opus Dječaka Iz Vode je ona je sa Johnnyjem Štulićem, no hiperproduktivnost DiV-a nije natjecanje s legendom hrvatskog rocka nauštrb kvalitete, već unutarnja potreba ovog iznimnog i rijetko viđenog talenta, koji nevjerojatnom lakoćom piše, sklada, i upija detalje svakodnevice, propuštajući je kroz filtere svoje mašte, te je vraća natrag u svijet kroz svoj specifični zvuk i misao – nekad dodirujući najdublju emociju, a nekad pljunuvši joj u lice. Nekad Harmsovski zaigrano, nekad bolno realistično, precizno i točno. Usporedba sa Štulićem ima svoja ograničenja, jer glazba Dječaka Iz Vode ne priziva nekadašnja novovalna vremena, već je nastala u 21. stoljeću, stilskim eklekticizmom poigravajući se s najrazličitijim idejama, stilovima i utjecajima, ne prezajući od citiranja i rekonstruiranja općih mjesta iz povijesti glazbe.

Muzika Dječaka Iz Vode dekonstrukcija je svega poznatog, stilski i vrijednosno neopterećena post-rock glazba s upisima vlastite povijesti i iskustva djeteta poslijeratnog Balkana, dječaka koji je rat i raspad države promatrao s velikim očima, a danas čovjeka koji nosi svo naslijeđe svojih predaka i beskompromisno ga suočava s aktualnim apsurdima ovih prostora. Od sevdaha do panka, od zaselaka Bosne do daleke Amerike, čitav svijet se slio u jednog autora i on nema drugog izlaza nego da o tome progovara. Nekad vičući, nekad šapćući, ali nikad bez razloga.

FOTO: Dječak iz vode

FOTO: Dječak iz vode

 

Zaigraniji od Avdića, ali jednako precizan u seciranju bolnih točaka naše civilizacije,stilski drugačiji od Goribora, ali sa sličnim osjećanjem i razumijevanjem stanja beznađa, Dječak iz vode je upravo, kako će mediji  često isticati, ona karika koja među njima dvojicom nedostaje.

Na albumu Sretan rad sva se ova obilježja isprepliću, čineći jedno opsežno glazbeno izdanje, u kojem su, sudeći po odazivu publike na društvenim mrežama i koncertima, već prepoznati potencijali nekih od pjesama, kao što su: Hipster kuhinja, Pamučni svijet, Žuti sneg, Disko pile, Oblačno nad Krimom, Kako tući ženu,  Đe mi je pamet i dr.
LINKOVI:
Web: http://djecakizvode.wix.com/div-djecak-iz-vode
Youtube: https://www.youtube.com/user/DjecaVode
FB: https://www.facebook.com/pages/Dje%C4%8Dak-iz-Vode/168343709887520

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni