Vije-sti

DJ i producent PETE SPRUCE predstavlja prvi singl na hrvatskom jeziku:

DJ i producent PETE SPRUCE predstavlja prvi singl na hrvatskom jeziku: "Tko je ovdje lud?"

Nakon inozemnog izdanja za najpopularniju diskografsku kuću elektronske glazbe Spinnin' Records, DJ i producent Pete Spruce po prvi puta predstavlja singl na hrvatskom jeziku - "Tko je ovdje lud?".

Na singlu su mu se pridružio i zagrebački bend Mačci, a upravo suradnja benda i DJ-a jedna je od rijetkih na ovim prostorima. Singl je dostupan u radijskom eteru i na digitalnim streaming servisima.

Zašto je odabrao upravo bend? Pete Spruce kaže da je sve krenulo od gitare: Radio sam na toj jednoj pjesmi s dominantnom gitarom i odmah su mi Mačci pali na pamet. Pustio sam im stvar usput u studiju i rekao im da ih na tome čujem, i imao sam pravo, reagirali su, nadogradili ideju, a glas njihovog vokala Tina perfektno zaokružuje pjesmu.

Mačci su se nedavno predstavili široj publici svojim singlom "Korakom u mrak", a nisu mogli odoljeti pozivu na suradnju: "Znamo se dugo sa Spruceom i u prošlosti smo već surađivali u studiju te se dobro poznajemo i razumijemo i u osobnom i u glazbenom smislu. On je postao naša digitalna ekstenzija "e-Mačak" -  izmijenjujemo trake na tjednoj bazi i gostujemo si na pjesmama međusobno. Trebali smo 'službenu' zajedničku pjesmu, zato se morala dogoditi 'Tko je ovdje lud?' - rekao nam je Niko Nobilo- Nobzz iz grupe Mačci.

Upravo je taj crossover više žanrova i najupečatljiviji na prvo slušanje. Primjese trapa u ritam sekciji, EDM-a u dizajnu zvuka, blues- rocka u glavnom sampleu te modernog popa kod vokala, osim što je naizgled teško spojivo, definitivno je nešto što se može svidjeti slušateljima različitih ukusa.

Za produkciju, mix i master je zaslužan Pete Spruce, a vokali su snimljeni kod Geemybeatz.

Videospot za pjesmu nastao je u vlastitom aranžmanu. Pete Spruce i Mačci su ga samostalno montirali, a impresivne video animacije korištene u spotu preuzeli su od digitalnog umjetnika Beeplea koji je u ožujku ove godine realizirao presedanski plasman u prodaji svog NFT-a na blockchain platformi za čak 69 milijuna dolara, a to ga je postavilo na treće mjesto liste najbogatijih živućih umjetnika. 

Osim što je bio pravi užitak raditi na pjesmi, posebno je zanimljivo bilo raditi spot. U uvjetima u kojima smo se našli nije bilo mogućnosti za snimanje spota te smo se morali okrenuti alternativnim i modernim načinima izrade. Tako smo odlučili iskoristiti radove Beeplea, kojeg cijenim kao umjetnika te mi je posebno interesantan zbog toga što je prvi umjetnik koji je popularizirao pojam NFT-a. - rekao je Tin Šarić iz Mačaka, koji osim što se bavi glazbom ima tvrtku posvećenu upravo svijetu kriptovaluta. 

Pete Spruce, pravim imenom Petar Jelušić rođen u Dubrovniku 1996. Bavi se produkcijom od 2015., a završio je Audio Engineering na MPA u Zagrebu. Izdavao je singlove na Armada Recordings od Armin Van Buurena na Darklight Records od Fedde Le Granda. Isto tako je ove godine  izdao “It ain’t right” na Spinnin' Recordsu. Nastupao je u klubovima poput Opere, Gallerya, Johann Francka, Saint & Sinner te na Forestland festivalu. 

 

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni