Vije-sti

Debitantski album benda The Smile izlazi par dana prije zagrebačkog koncerta

photo: The Smile, credit: Alex Lake

Debitantski album benda The Smile izlazi par dana prije zagrebačkog koncerta

Jedan od najiščekivanijih albuma godine - debitantski album benda The Smile “A Light For Attracting Attention” svjetlo dana ugledat će 13. svibnja, tri dana prije početka europske turneje koja kreće upravo u Zagrebu.

Podsjetimo, The Smile, kojeg su oformili Thom Yorke i Jonny Greenwood iz Radioheada i Tom Skinner iz Sons of Kemet u Zagrebu otvaraju premijernu europsku turneju koncertom koji će se održati 16. svibnja 2022. u Hali Zagreb.

Album s 13 pjesama producirao je i miksao Nigel Godrich, poznat po radu na svim Radiohead albumima od “OK Computera” te s Airom, Beckom i Travisom, a masterirao ga je Bob Ludwig, legendarni američki glazbeni inženjer. Na albumu su svirali i gudači iz London Contemporary Orchestra te brojni suvremeni britanski jazz glazbenici poput Byrona Wallena, Theona i Nathaniela Crossa, Chelsea Carmichael, Roberta Stillmana i Jasona Yardea.

Danas, 20. travnja, izlazi i novi singl Free In The Knowledge, s popratnim videom u režiji Lea Leigha.

Pjesmu je prvi put izveo Thom Yorke u sklopu događaja Letters Live u londonskom Royal Albert Hallu, u prosincu 2021., na svom prvom nastupu od početka pandemije. 

The Smile su prethodno objavili singlove You Will Never Work in Television Again, The Smoke, Skrting On The Surface te Pana-vision koji su popraćeni odličnim reakcijama kritike i publike, zbog kojih je i album proglašen najiščekivanijim izdanjem godine. 

Na premijernoj turneji koja kreće u Zagrebu, a završava 20. srpnja u Taorminu na Siciliji, The Smile će između ostalog nastupiti i na Down The Rabbit Hole festivalu u Nizozemskoj i Montreux Jazz Festivalu.

Dugo već i hrvatska publika iščekuje koncert Radioheada na domaćem terenu, pa je zagrebački koncert  jedinstvena prilika za doživjeti Yorkea i Greenwooda, ali u “Radiohead power trio formatu” kako su kritičari prozvali bend. Ulaznice za otvaranje turneje u Zagrebu mogu se kupiti putem Entrio i Eventim sistema.

Album “A Light For Attracting Attention” koji 13. svibnja izlazi digitalno i može se prednaručiti na ovom linku, a 17. svibnja u fizičkom formatu (CD i vinil, prednarudžba putem ovog linka) izdaje XL Recordings.

Lista pjesama koje će se naći na albumu:
⦁    The Same
⦁    The Opposite
⦁    You Will Never Work in Television Again
⦁    Pana-vision
⦁    The Smoke
⦁    Speech Bubbles
⦁    Thin Thing
⦁    Open The Floodgates
⦁    Free In The Knowledge
⦁    A Hairdryer
⦁    Waving A White Flag
⦁    We Don’t Know What Tomorrow Brings
⦁    Skrting On The Surface

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni