Vije-sti

Dave Mustaine sumnja da bi Metallica opstala da je on ostao u bendu

photo: Dave Mustaine, credit: Megadeth.com

Dave Mustaine sumnja da bi Metallica opstala da je on ostao u bendu

Lider benda Megadeth otvoreno o izbacivanju iz Metallice.

U travnju 1983. godine, Metallica je iz benda izbacila dotadašnjeg gitarista Davea Mustainea, a taj 11. travanj postao je definirajući dan u karijeri za jednog od najvećih bendova u povijesti metal glazbe, barem ako pitate samog Dave Mustainea.

Mustaine je u razgovoru za Gibsonov "Icons" serijal izjavio da je njegovo izbacivanje bilo "sudbinsko" te da prema njegovom mišljenju Metallica ne bi opstala da je on ostao u bendu.

1983. godine Metallica je iz San Francisca krenula u New Jersey na sastanak s osnivačem Megaforce Records Jonom Zazulom, diskografskom kućom koja im je ponudila ugovor i za koju su objavili kultne albume Kill 'Em All i Ride the Lightning.

Dave Mustaine dobio je otkaz iz benda zbog pretjeranog opijanja i svojeg ponašanja pod utjecajem alkohola te su ga poslali autobusom iz New Yorka natrag u San Francisco neposredno prije početka snimanja debitantskog albuma.

"Vožnja doma iz New Yorka bila je duga. Znao sam da će biti duga.", prisjetio se Mustaine i nastavio:

"Mislim da je bilo suđeno da napustim bend prije toga (debitantskog albuma op.a.), zbog sudbine i zato što je između nas četvorice bilo toliko talenta i toliko različitih osobnosti. Nisam siguran da bi uspjeli opstati. Bilo je neophodno da se prije ili kasnije dogodi nekakva eksplozija."

Mustaine je također priznao da je nakon odlaska iz benda postojala doza ljubomore ukorijenjena u spoznaji ne samo da je izgubio bend nego i prijatelje što mu je teško padalo:

"Odlazak iz Metallice, promatranje svega što rade, promatranje njihovog uspjeha, moglo je biti bilo što. Mogli su odustati od metal glazbe i početi proizvoditi Twinkiese i bio bi ljubomoran jer smo bili prijatelji i odjednom više nismo."

O odnosu s članovima benda danas Mustaine je ispričao:

"Drago mi je što mogu reći da je naše prijateljstvo danas puno drugačije nego u tom trenutku. Svi smo drugačiji. Danas smo očevi, stariji smo. Ono što mi je bio najveći šok i što mi je najteže palo na kraju je spoznaja da kada je bend prestao, ja sam na neki način prestao. Znam da to nije istina, ali što bi klinac u tom trenutku mislio? Nisam imao mentore, nisam imao nikog tko bi me vodio kroz život i rekao mi: 'Preživjet ćeš ovo i bit ćeš mnogo sretniji zbog toga.'.

Kompletni intervju možete pogledati u nastavku.

 

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni