Vije-sti

Čuvari balkanske glazbene baštine dolaze u park Orsula

Čuvari balkanske glazbene baštine dolaze u park Orsula

Ove nedjelje (13.8.2017.) u 21 sat Festival Orsula ugostit će Miroslava Tadića i braću Teofiloviće. Braća Teofilović i Miroslav Tadić prvi su se put susreli zahvaljujući posredovanju drugog diva gitare, Vlatka Stefanovskog, koji je dobro procijenio da je riječ o srodnim dušama i vrhunskim umjetnicima koji bi zajednički mogli napraviti nešto sasvim novo.

Tadić je izvorne pjesme i način na koji pjevaju blizanci ostavio netaknutima, ali ih je obgrlio i obogatio majstorskim aranžmanima i improvizacijama koje oko dva ljudska glasa pletu originalne i fantastične gitarske krajolike. Braća Teofilović, Ratko i Radiša, izvođači su drevne balkanske vokalne glazbe, a ono što ih čini posebnima njihovi su nevjerojatni, posve komplementarni, vokali. Braća su dosad snimila više od 40 pjesama, od kojih se 15 našlo na njihovom debi albumu. Nastupajući na mnogim festivalima i koncertima diljem svijeta, publici priskrbljuju uvid u ovdašnje tradicijske pjesme zapamćene od davnina, ali i one koje su bile zaboravljene ili sačuvane tek u fragmentima. Gitarist, kompozitor, aranžer i pedagog, Miroslav Tadić jedan je od naših najpriznatijih i najproduktivnijih umjetnika na globalnoj sceni. Majstor klasične i električne gitare danas slovi kao jedan od 30 najoriginalnijih gitarista svijeta. Njegova glazba mješavina je različitih stilova poput klasike, jazza, bluesa, rocka, balkanskog folklora, flamenka te tradicijske afričke i indijske muzike. Dosad je snimio više od 30 albuma, a pisao je glazbu i za veliki broj eksperimentalnih i kratkometražnih filmova. Predgrupa ovog veličanstvenog koncerta će biti Lingua Franca. Lingua Franca je glazbeni duo kojeg čine violončelistica Nastasja Palčok i gitarist i pjevač Pero Bender. Zajedničko muziciranje počelo je prije pet godina kad smo shvatili da upravo spoj različitih stilova i žanrova, od jazza, etno glazbe i klasičnog obrazovanja tvori nama zanimljiv zvuk i pruža brojne mogućnosti daljnjih ostvarivanja.


Cijena ulaznice za koncert Tadić & Teofilovići iznosa 160 kuna. Ista cijena bit će na ulazu, na Orsuli, od 20 sati na dan koncerta.

Ulaznice možete pronaći na prodajnim mjestima, Turističkoj agenciji Compass South Adriatic Dubrovnik, na adresi Pera Čingrije 2, u Omladinskom hostelu u Bourbonu (Youth Hostel Dubrovnik- HFHS), na adresi Vinka Sagrestana 3 te na internetskim stranicama: http://orsula-festival.com/karte i https://www.entrio.hr/events

Na dan koncerta Tadić & Teofilovići, 13.8. 2017. prometovat će posebna linija autobusa prema amfiteatru Orsula. Autobusi JP Libertas vozit će s prve stanice Grawe zgrade (konoba Fortuna) u 20 sati, a zaustavljat će se na sljedećim stanicama: Benzinska postaja Pod Dubom, I. Glavica (kraj škole) i Žičara te će po istoj ruti voziti svakih 30 minuta. Autobus će biti posebno obilježen plakatima Orsule, a prijevoz je za sve posjetitelje koncerta besplatan.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni