Vije-sti

Bugarska dark etno atrakcija Irfan stiže u Boogaloo

Bugarska dark etno atrakcija Irfan stiže u Boogaloo

Bugarski ethereal etno dark sastav Irfan u sklopu svoje europske turneje će po prvi put posjetiti Zagreb. Koncert će se održati u srijedu će 14. lipnja u zagrebačkom Boogaloo Clubu.

Opus grupe Irfan se može opisati kao elektro-akustična fuzija world musica koja se oslanja na balkansku, bliskoistočnu, sjeverno afričku, te indijsku glazbenu tradiciju. No, najlakše ih je opisati uspoređujući ih s legendarnim Dead Can Dance čije pjesme Irfan ima na svom repertoaru. Tu poveznica ne bi bila završena jer Dead Can Dance, koji su izvorno iz Australije, u nekim svojim djelima koriste izvornu Bugarsku glazbu kao svoju inspiraciju pa možemo reći da je povezanost interaktivna. Tako da se ne radi samo o kopiji već mnogo više od toga. U svakom slučaju ako volite Dead Can Dance, sviđat će vam se i Irfan.

Irfanov repertoar je protkan srednjovjekovnim i bizantskim elementima koji do izričaja dolaze u eteričnim i mističnim ženskim  vokalima.  Irfan u svojoj glazbi koriste tradicionalne bugarske, turske, perzijske te indijske žičane i puhačke instrumente i udaraljke protkane modernim elektronskim zvukovima.

Irfan su objavili tri albuma te potpisuju glazbu za nekoliko filmskih i kazališnih ostvarenja.  U posljednjih deset godina uspješno su nastupali uzduž Europe, te su bili gosti najvećih europski Gothic i Neo Folk festivala poput Wave Gotik Treffen,  M'era Luna, Summer Darkness, Festival-Mediaeval, Castlefest, Foxwoods, Colours of Ostrava, Entremuralhas.

 

Uz Irfan, kao posebni gosti će se po prvi puta u Zagrebu predstaviti i jedna od najzanimljivijih i najmističnijih grupa s ovih prostora, Loell Duinn. Riječ je o labinskom ethereal neo-folk bendu, specifičnog zvuka - teže nježnim, melankoličnim melodijama povezujući etno-folklorističke elemente u modernoj izvedbi. U skladbama kombiniraju zvukove lokalnog istarskog podneblja s arapskim, španjolskim te balkanskim temama uz povremenu uporabu zakonitosti klasične glazbe i povijesnih melodija renesanse i baroka, dok se pri pisanju tekstova koriste raznim jezicima: hrvatskim, lokalnim dijalektom (labinjonski), engleskim, švedskim, te naposljetku i izmišljenim jezicima.

Loell Duinn u svoj karijeri objavili su dva albuma. Nastupali su širom Europe, te na nekim eminentnim europskim festivalima. Izdvajamo više nastupa na najvećem svjetskom "gothic" festivalu Wave Gotik Treffen u Leipzigu, najveći europski Medieval-Fantasy festival "Castelfest" u Nizozemskoj, te jedan od većih festivala "alternativne" glazbe Dark Bombastic Evening u Rumunjskoj.

 

Zaplovite u mitsku prošlost Balkana, Europe i Svijeta kroz zvuke zaboravljenih glazbala i drevnih melodija uz Irfan,  a mistično srednjovjekovno glazbeno ruho s njima će tkati sjajni labinski Loell Duinn.

Nakon koncerta će se nastaviti Dark Side party na kojem će Tomi Phantasma vrtjeti dark glazbu s naglaskom na ethereal, etno, folk,....kao i naravno darkwave i gothic klasike. A pošto je idući dan neradni očekujemo da će se fešta nastaviti do ranih jutarnjih sati.

Vrata će se otvoriti u 20 sati a početak koncerta je najavljen za 21 sat. Cijena ulaznica iznosi 60 kn u pretprodaji dok će ulaznice na dan koncerta koštati 80 kn. Ulaznice se mogu kupiti na sljedećim pretprodajnim mjestima: Dirty Old Shop – Tratinska 18 (online: http://www.dirtyoldempire.com/shop/ i 01 5573 888), Kloto – Masarykova 14, Purgatory – Ozaljska 46, Octopus Piercing Studio – Gundulićeva 31, Rockmark – Berislavićeva 13, Valhala Metal Bar – Radićeva 25. Eventim sistem www.eventim.hr.  Ulaz samo na Dark Side party nakon koncerta će iznositi 20 kn i ulaznice će se moći kupiti samo na ulazu.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni